Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekoliko hiljada vjernika klanjalo bajram-namaz u Zenici

zenica-bajram1

Nekoliko hiljada vjernika klanjalo je jutros bajram-namaz u Zenici čime je označen kraj mjeseca ramazana, najsvetijeg mjeseca u kalendaru muslimana, javlja Anadolu Agency.

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji, gdje je bajram-namaz predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Zenici Jakub ef. Salkica, dok je bajramsku hutbu i čestitku uputio muftija zenički Ejub ef. Dautović.

U bajramskoj hutbi, muftija zenički rekao je kako se muslimani raduju današnjem danu.

“Ramazan nas je naučio skrušenosti, skromnosti i jačanju veza među ljudima. Postom su muslimani pokazivali svoju odanost i pokornost Allahu dž. š. Post i mjesec ramazan naučili su nas umjerenosti i odanosti Bogu, vjeri i zajednici i učvršćivanju veza među ljudima kao i jačanju zajednice i zajedničkih interesa”, rekao je Dautović.

zenica-bajram

On je u bajramskom obraćanju dodao kako muslimani moraju da čine djela u ime Allaha dž.š. i prema svemu što je On stvorio moraju se odnositi prema uputama iz Kur'ana i sunneta Poslanika a.s. te da muslimani nikada ne smiju da se prestanu nadati oprostu grijeha i da ne smiju prestati činiti dobra djela.

Uputio je čestitku svim vjernicima riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun, zamolivši Allaha dž.š. za oprost grijeha.

Veliki broj vjernika bajram-namaz je klanjao u haremu Čaršijske džamije te na Trgu Alije Izetbegovića u samom centru grada nakon čega je uslijedilo čestitanje Bajrama te druženje sa članovima porodice i prijatelja.