Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Motociklisti stigli u Potočare: Da se nikome ne ponovi Srebrenica

motoristi potocari1

Više od 400 učesnika 6. Internacionalnog moto-maratona Srebrenica 2017. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi” stiglo je danas u Potočare kako bi prisustvovali komemoraciji u povodu obilježavanja 11. jula, 22. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahmed Hurić stigao je iz Živinica. On svake godine učestvuje u moto-maratonu kojim žele odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

“Šaljemo poruku da se ne ponovi nikome više ovo što se desilo. Inače svake godine dolazim ovdje”, kazao je Hurić.

Među njima je i konvoj od 50 motorista koji je prethodnih dana krenuo iz Turske ka Srebrenici. Oni su se danas pridružili međunarodnom Moto-maratonu.

Motoristi iz Turske na put ka Bosni i Hercegovini krenuli su u organizaciji turske humanitarne organizacije IHH, turskog Ministarstva sporta i omladine i uz podršku Generalne direkcije turske pošte PTT.

Selim Oztabakci poručio je da su iz Turske stigla 23 motora sa 50 osoba. Kako je kazao, ovo je prvi put da je jedna ovakva grupa stigla iz Turske.

“Na put smo krenuli 7. jula. Prvi put smo na motorima došli na obilježavanje genocida u Srebrenici. Mislimo dolaziti svake godine i povećavati broj učesnika. Dolazit ćemo kako se ovaj masakr nigdje drugo u svijetu ne bi ponovio”, izjavio je Oztabakci.

Poručio je da su oni “protiv smrti, masakra i ratova”.

Konvoj turskih motorista će u dolasku i povratku iz Srebrenice preći oko 5.000 kilometara, a povratak u Tursku očekuje se 14. jula kako bi konvoj motorista učestvovao i u obilježavanju prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj.

U konvoju međunarodnog Moto maratona koji se šesti put organizira ka Potočarima, nalaze se motoristi iz cijele BiH, kao i iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, pa čak i iz Libije.