Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vedran Zubić

“Možemo očekivati povratne trusove, oni znaju izazvati i veću štetu”

vedran zubic
Foto: Screenshot/ YouTUbe

Mi, geografi, seizmolozi, uvijek upozoravamo, da uvijek možete očekivati povratne trusove, koji su, prije svega, posljedica tog jakog udara, kaže profesor Zubić

Profesor geografije Vedran Zubić za TVSA, u Sarajevskom jutru, komentarisao je uzroke i okolnosti zemljotresa koji se jutros desio na području Crne Gore, ali se osjetio i u Bosni i Hercegovini.

“Nalazimo se u geotektonski labilnom prostoru. Rasjed izlazi između Šćepan Polja i Maglića prirodno se nastavlja i u Crnoj Gori, na Veliki Vitao, na Goliju, na Durmitor. Tu se nalazi kanjon rijeke Pive, malo mjesto Plužine koje je seizmički često aktivno. Upravo blizu njega je bio epicentar, hipocentar. Plitak je zemljotres bio, prema nekim podacima na 14 kilometara. Mi, geografi, seizmolozi, uvijek upozoravamo, da uvijek možete očekivati povratne trusove, koji su, prije svega, posljedica tog jakog udara. Oni znaju nekada izazvati i veću štetu. Kada se krečnjačka teritorija rastrese jednim takvim zemljotresom, a čuo sam da je 5,6 Rihtera – provjerićemo te podatke, dođe do devastacije”, rekao je Zubić.