Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IDDEEA

Možete podnositi zahtjeve za izdavanje elektronskog potpisa

elektronski potpis
FOTO: IDEEA
Ilustracija

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA BiH) od 1. jula ove godine uspostavila je aplikacije za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa za udaljeno potpisivanje te otvorila urede za podnošenje zahtjeva za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da će na taj način udaljeno elektronsko potpisivanje dokumenata po prvi put biti dostupno građanima nakon 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu.

Pojasnio je da se uredi u kojima se mogu podnijeti zahtjevi nalaze u sjedištu IDDEEA-e BiH u Banjoj Luci, zatim u Regionalnim centrima u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Bijeljini.

“Nastoje pomoći građanima i firmama”

Badnjević je dodao da svaki korisnik prilikom fizičke registracije i podnošenja zahtjeva za izdavanje kvalificirane potvrde u ovlaštenom IDDEEA Registracionom uredu uz obrazac zahtjeva za izdavanje kvalifikovane potvrde i ugovora o pružanju usluga cetificiranja, dobije odštampan obrazac sa pristupnim parametrima koji se koriste za prijavu na aplikaciju za kvaliikovani potpis na web stranici Agencije.

Također, istakao je da je Agencija od 1. juna ove godine omogućila upisivanje kvalifikovanih certifikata za digitalno predstavljanje u lične karte građana Bosne i Hercegovine.

Konferenciji za medije prisustvovao je i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto koji je izjavio da su pred nama još veliki izazovi po pitanju digitalizacije zbog zakonodavstva koje je potrebno prilagoditi.

Naglasio je da digitalnom transformacijom nastoje pomoći građanima i firmama da na jednostavniji način, uz manje dokumantacije i u kraćem roku nastupaju prema državnim institucijama i agencijama.