Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrhtavanje tla

Novi zemljotres pogodio BiH

zemljotres kod zenice
FOTO: EMSC/X

Više informacija o potresu i eventualnim posljedicama bit će dostupno u narednim satima

Zemljotres jačine 3,6 po Rihteru pogodio je BiH, pokazuju prvi podaci EMSC-a.

Epicentar zemljotresa zabilježen je na 17 kilometara severno od Zenice i 11 kilometara jugozapadno od Žepča, saopštio je EMSC.

Zemljotres se dogodio u 12:29 sati. Podrhtavanje se osjetilo u okolini Zenice, Tešnja, Teslića, Kaknja, Novog Travnika, Vogošće, Tuzle, Gradačca, čak i u susjednoj Hrvatskoj, u Slavonskom brodu.

Stanovnici Zenice i okolnih naselja osjetili su podrhtavanje tla, ali za sada nema izvještaja o materijalnoj šteti ili povrijeđenima.Građani se pozivaju na oprez i preporučuje se pridržavanje sigurnosnih mjera u slučaju naknadnih potresa.

Zenica se nalazi u seizmološki aktivnom području, te su ovakvi potresi relativno česti. Stručnjaci podsjećaju da je važno biti pripremljen i znati kako postupiti tokom i nakon potresa.

Zemljotres s epicentrom u Topčić Polju nije izazvao materijalne štete

Zemljotres jačine 3,6 po Rihteru, koji je u 12.19 sati pogodio Bosnu i Hercegovinu, imao je epicentar u rejonu Topčić Polja kod Zenice – potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

– Zemljotres je zabilježen na dubini od oko 10 kilometara, ali je trajao vrlo kratko – tek nekoliko sekundi. Podrhtavanje tla nije izazvalo paniku kod stanovništva, a nije evidentirao ni poziva sa terena o prijavi materijalne štete, koje, vjerojatno, neće ni biti, jer se tlo treslo vrlo malo – kazao je Aličič.

On smatra kako je i današnji zemljotres samo jedan u nizu u proteklih šest mjeseci, koji su pogađali šire područje Zenice i Žepča.