BiH

univerzalne vrijednosti

“Mreža za izgradnju mira” dobitnik priznanja “Most za budućnost”

04/05/2021

Priznanje "Most za budućnost" dodjeljuje grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini pet godina uzastopno, a priznanje ima za cilj javno nagraditi pojedince ili grupe za uzoran način kojim su se bavili pitanjem dijaloga među kulturama i kulturom dijaloga u ovoj multi-zajednici i multikulturnoj državi

Grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini i šefova misija u Bosni i Hercegovini odabrali su ‘Mrežu za izgradnju mira’ za ovogodišnjeg dobitnika priznanja “Most za budućnost”.

-Naše priznanje nosi naslov “Most za budućnost”. Taj naslov savršeno opisuje značenje aktivnosti koje provodi “Mreža za izgradnju mira” jer okuplja organizacije koje djeluju u interesu svih građana ove države, bez obzira na njihovo porijeklo i pripadnost, pomažući tako „izgraditi mostove“ između zajednica i ojačati njihovo razumijevanje oko zajedničkih ciljeva.

Stoga smo sretni i počašćeni što možemo zahvaliti “Mreži za izgradnju mira”, u okviru dana Frankofonije, da bismo proslavili univerzalne vrijednosti koje su nam važne za dijalog, mir, saradnju, solidarnost i održivi razvoj.

“Mreža za izgradnju mira”, osnovana je na inicijativu Gorana Bubala. U 2010. godini Mreža uključuje više od 200 organizacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, radeći na projektima u bitnim oblastima kao što su dijalog između zajednica i između različitih religija i ljudskih prava, općenito, s posebnom pažnjom na prava žene i one iz osetljivih grupa kao što su migranti i LGBTI osobe.

Članice “Mreže za izgradnju mira”, svaka u svojoj oblasti, dijele isti cilj – učvrstiti trajni mir u Bosni i Hercegovini. Civilno društvo ima ključnu ulogu u jačanju mira u Bosni i Hercegovini. “Mreža za izgradnju mira” pružila je nevladinim organizacijama, koje su njihove članice, platformu za dijalog, razmjenu i koordinaciju koja je omogućila jačanje njihovog djelovanja. Mreža je posvećena i izgradnji konstruktivnog dijaloga i razmjene između zajednica, da bi se prevladale rane iz prošlosti.

Priznanje “Most za budućnost” dodjeljuje grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini pet godina uzastopno, a priznanje ima za cilj javno nagraditi pojedince ili grupe za uzoran način kojim su se bavili pitanjem dijaloga među kulturama i kulturom dijaloga u ovoj multi-zajednici i multikulturnoj državi.

-Tom simboličnom nagradom željeli bismo pokazati da postoji volja za izgradnjom mostova između različitih zajednica u Bosni i Hercegovini i da je to sasvim prirodno – navodi se u izjava grupe frankofonskih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini.

Kako se naglašava u izjavi, članovi Grupe frankofonskih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini dolaze iz različitih kultura, raširenih širom svijeta.

– Međutim, dvije stvari nas ujedinjuju. Dijelimo naklonost prema ovoj državi Bosni i Hercegovini i, iz različitih razloga, isti jezik na kojem, prije svega, govorimo zajedničkim jezikom. Željeli bismo istaknuti i nagraditi napore koji idu u ovom smjeru – ističu u izjavi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.