Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uručenje "mirovnih nagrada"

Mreža za izgradnju mira i Info centar EU u BiH obilježit će Dan ljudskih prava

mreza (1)

Više od 600 gostiju i gošći iz čitave Bosne i Hercegovine, učenicima i učenicama iz 10 bh. gradova

U okviru Sedmice ljudskih prava pod nazivom „Želim da znam šta su moja prava“, Mreža za izgradnju mira i Info centar Evropske unije u BiH obilježit će Dan ljudskih prava zajedno sa više od 600 gostiju i gošći iz čitave Bosne i Hercegovine, učenicima i učenicama iz 10 bh. gradova.

Zajedno sa učenicima će biti zvaničnici Evropske unije, ambasadori zemalja članica Evropske unije, predstavnici međunarodnih i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, članice Mreže za izgradnju mira, koji će istaći značaj poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Tokom događaja bit će uručene i Mirovne nagrade osobama i školama koje aktivno doprinose promociji zaštite ljudskih prava, pomirenju i promociji vrijednosti Evropske unije. Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji.

Nagrada je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.

Prisutnima će se obratiti:
– Njegova eskelencija, Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH
– Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine
– Goran Bubalo, predsjednik Mreže za izgradnju mira

Mirovne nagrade će dodijeliti ambasadorica Njemačke u BiH, njena ekselencija Margret Uebber i ambasador italije u BiH, njegova ekselencija Nicola Minasi.