sjećanje na holokaust

Mreža za izgradnju mira: Zajedno protiv fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela

HOLOKAUST-e1642760574746

„I sami živimo i djelujemo na prostoru na kojem su počinjeni najstrašniji zločini protiv čovječnosti, ratna silovanja, etničko čišćenje i genocid. Živimo u vremenu porasta ksenofobije, nacionalizma, rasizma, antisemitizma, etničke, nacionalne i vjerske netrepeljivosti te različitih oblika fašizma i kršenja ljudskih prava. Naša je dužnost i obaveza prisjećati se žrtava nacističkog i fašističkog režima i podsjećati na strahote koje su ti režimi proizveli”

Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća građanke i građane na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i poziva na individualnu i zajedničku borbu protiv svakog oblika fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela.

U novembru 2005. godine, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost za sprečavanju genocida u budućnosti. Na ovaj dan posebno, ali i svakog drugog dana, prisjećamo se strahota koje su se desile tokom holokausta, oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau od strane Crvene Armije 1945. godine, te odajemo počast žrtvama holokausta i ponovo potvrđujemo svoju nepokolebljivu predanost i zadaću borbe protiv antisemitizma, rasizma i drugih oblika mržnje i netolerancije.

„I sami živimo i djelujemo na prostoru na kojem su počinjeni najstrašniji zločini protiv čovječnosti, ratna silovanja, etničko čišćenje i genocid. Živimo u vremenu porasta ksenofobije, nacionalizma, rasizma, antisemitizma, etničke, nacionalne i vjerske netrepeljivosti te različitih oblika fašizma i kršenja ljudskih prava. Naša je dužnost i obaveza prisjećati se žrtava nacističkog i fašističkog režima i podsjećati na strahote koje su ti režimi proizveli. Živimo u vremenu kada se vrši revizija prošlosti, zločini se osporavaju i relativiziraju, negiraju se pa čak i glorificiraju, presuđeni ratni zločinci bivaju proglašeni herojima čiji murali „krase“ ulice gradova u BiH, ali i širom regiona. Konstantan rad na rješavanju preostalih trauma, na suočavanju sa prošlošću, briga o mjestima stradanja, promicanje mirovnog obrazovanja i historijske pismenosti, te reagovanje kada se uoče pojavni oblici fašizma su bitniji nego ikad“, smatra Nerdžis Čaplja, predsjednica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira.

Mreža za izgradnju mira poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da reaguju i istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, te da individualno, svojim primjerom inspirišu druge i pokažu da je promjena moguća. „Mreža za izgradnju mira apeluje i na političke subjekte da počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego zbližavanje i vrednovanje svakog i svake od nas gradeći otvoreno društvo stvarne tolerancije, prijateljstva i solidarnosti gdje će svaki pojedinac i svaka pojedinka, kao i svaka zajednica biti poštovana, prihvaćena, cijenjena i voljena sa svim onim što čini ljepotu posebnosti te zajednice“,  pojasnila je Maida Zagorac iz Mreže mira.

Zadaća svih nas, individualno i kolektivno, je insitiranje i djelovanje da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma, ksenofobije, antisemitizma, mržnje, netolerancije i diskriminacije, saopštili su iz Mreže za izgradnju mira.