“Mrtve ribe” na otvaranju nove sezone Narodnog pozorišta Mostar

mrtve-ribe-334

Premijerom predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” Narodno pozorište Mostar će 23. septembra svečano otvoriti novu umjetničku sezonu.

Premijera će biti održana u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a prva repriza je u subotu, 24. septembra, u 20 sati.

Predstava je rađena po tekstu višestruko nagrađivanog bh. književnika Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić Oručević iz Mostara, a to je ujedno premijera i praizvedba Mlakićevog teksta.

Kako je saopćeno iz mostarskog pozorišta, riječ je o prvoj koprodukciji tri bh. teatra – Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi igraju: Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo. Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Atila Aksoj.

– Sama priča ove predstave, dramskog prvijenca Josipa Mlakića, smještena u neimenovanu, ali nama poznatu i vrlo blisku bosanskohercegovačku sredinu, prirodno povezuje ne samo ova tri ansambla već, nadamo se, i građane Bosne i Hercegovine, otvarajući put u iznalaženje onih poveznica koje nas spajaju i koje su nam svima bliske, ma koliko da su fabulom teške i traumatične. Ne sumnjajući da će ovaj projekt biti vrlo uspješan i prihvaćen od publike i pozorišne kritike, prije svega zahvaljujući nadarenosti cijelog kreativnog tima koji je vrijedno radio na predstavi, mi čvrsto vjerujemo da će ova koprodukcija ostaviti značajan trag na teatarskoj sceni Bosne i Hercegovine i šire, a akterima otvoriti put ka novim zajedničkim projektima – izjavio je povodom premijere direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović.

Ulaznice za premijeru po cijeni od 10 maraka mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128.

Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e-maila: marketing@npm.ba te putem Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.