Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Lutka”: Cvijanu i saradnicima 101 godina zatvora

bojan_cvijan

Sud BiH je osudio 13 optuženih iz predmeta “Lutka” na više od 100 godina zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi koja je počinila više teških krivičnih djela.

Bojan Cvijan, Muhamed Ramić, Nermin Tahirović, Anes Kurbegović, Dejan Vukosavljević, Ljubiša Lalović, Marko Krajišnik, Elvis Zlatić, Elvira i Azim Kajević, Dragan Obućina, Vladan Parađina, i Mladen Mičić osuđeni su na ukupno 101 godinu i osam mjeseci.

Cvijan je osuđen na 20 godina, Ramić na osam, Lalović na pet godina i deset mjeseci, Krajišnik na 18, Vukosavljević na četiri, Tahirović na tri, Elvira Kajević na dvije, Azim Kajević na pet godina i deset mjeseci, Zlatić na tri, Parađina i Obućina na po osam godina, Kurbegović na 15 godina i Mičić na godinu zatvora.

Benjamin Halilović, Mehmed Kajević i Dragan Jevtović su oslobođeni optužbi.

Oni su osuđeni kao članovi grupe koja je djelovala od 2005. godine i koja je odgovorna za više krivičnih djela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi.

Cvijan u društvu braniteljice Vasvije Vidović na jednom od ročišta

Cvijan (desno) u društvu braniteljice Vasvije Vidović na jednom od ročišta

Grupa je proglašena krivim za više teških krivičnih djela – ubistvo Borisa Govedarice u augustu 2007. u Istočnom Sarajevu, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića u januaru 2008. na Palama, Zorana Goluba Čarlame ispred njegovog kafića “Sport” u Istočnom Sarajevu u augustu 2008., kao i dogovor za ubistvo Đorđa Ždrale ubistva 2006. u kafiću “Sport” u Istočnom Sarajevu.

Proglašeni su krivim i za višemilionske pljačke Pavlović banke, Privredne banke i Pošte, kao i pokušaj pljačke transporta Nove banke.

Cvijanu, Ramiću, Kurbegoviću, Parađini, Obućini i Krajišniku je ponovo određen pritvor. Na danas izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Ranije su u predmetu Lutka, nakon što su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivnje, osuđeni Sead Robović i Edin Ahmetspahić na po pet godina zatvora, Himzo Ćato na dvije godine, a Admir Ahmetspahić i Slaviša Bobar na po 12 mjeseci. U odvojenim predmetima, Apelaciono vijeće Suda BiH je osudilo Vasu Ljubibratića na 15 godina zatvora, Davora Mandića na šest, a Slobodanku Tošić na dvije i po godine zatvora.

Ranije su postupci protiv Benana Dorića i Dragana Vujičića obustavljeni zbog smrti optuženih, dok su odvojeni u odnosu na Davora Eleza i Milosava Veškovića zbog njihovih nedolazaka na ročišta. Postupak protiv Darke Eleza, Vladimira Pandurevića, Branimira Minića i Milana Mitića je ustupljen pravosuđu Srbije.