Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MRV BiH poručilo da vjerski objekti trebaju biti ponos svih ljudi

crkva
Foto: Fena

Članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini posjetili su danas hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu, u kojem je u nedjelju izbio požar za koji policija sumnja da je podmetnut, te poslali poruku da vjerski objekti trebaju biti ponos svih ljudi bez obzira na vjersko opredjeljenje.

Istaknuto je da materijalna šteta može biti nadoknađena, ali da posljedice ostavlja duhovna šteta koju trpe vjernici.

Uime Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Meho Šljivo je kazao da je svaki vandalski čin na vjerskim objektima za osudu.

– Društvo i država moraju osigurati da hramovi, džamije, crkve, sinagoge budu zaštićeni i da ostanu kuće mira i sigurnosti – poručio je Šljivo.

Kazao je da ovaj čin doprinosi povećanju nesigurnosti među vjernicima i građanima.

– Raduje nas vijest da je policija privela osumnjičenog i nadamo se da ovaj napad na crkvu kao i svi drugi napadi na vjerske objekte neće zasjeniti viševjekovnu tradiciju suživota u Sarajevu i u drugim gradovima BiH – naglasio je Šljivo.

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio je predstavnicima Međureligijskog vijeća u BiH koji su došli da osude čin i pruže podršku.

Kazao je da su od nedjelje, kada je prijavljen požar, brojni građani Sarajeva i šire došli i dali podršku da šteta bude nadoknađena.

– Poruka naše svete crkve je ‘Ono što ne želite da čine vama ne činite vi drugima’ – poručio je Đelmo.

Požar u prostorijama priručnog magacina za vrtni alat, koji se nalazi u sklopu objekta pravoslavne crkve Sveto Preobraženje, prijavljen je u nedjelju ujutro. Ubrzo je ugašen, tako da nije nastupila veća materijalna šteta.

Uviđaj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je pokazao da je do požara došlo djelovanjem otvorenog plamena, s osumnjičeni za ovo krivično djelo uhapšen je u ponedjeljak.