“MS&WOOD” i ove godine uklanja ambroziju u Fojnici

mswood_ambrozija

Bosanskohercegovačka industrija namještaja iz Fojnice „MS&WOOD“ (Majstori i drvo) četvrtu godinu za redom organizira uklanjanje ambrozije na području ove općine. „MS&WOOD“ je o vlastitom trošku uklonila ovu štetnu biljku uz glavnu prometnicu u dužini 15 kilometara od Fojnice do Fojničkog raskršća, odnosno do Kiseljaka.

– Na području općine Fojnica uočene su velike površine na kojima je ova štetna biljka. Riječ je o prije svega privatnim parcelama, i mi ovom prilikom pozivamo vlasnike tih parcela, sve institucije, kompanije i građane da se pridruže ovoj akciji i da nastave sa čišćenjem ambrozije, ističu u MS&WOOD.

Ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači polenski alergen. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi.

Pretpostavlja se da je samo u Bosni i Hercegovini na ambroziju alergično od 10 do 20% stanovništva. Štaviše, u Semberiji se nalazi najveća koncentracija ambrozije u Evropi. Štetne posljedice alergije koje izaziva ambrozija traju oko četiri mjeseca godišnje, za koje vrijeme kod oboljelih je izraženo umanjenje fizičke sposobnosti. Možemo samo prestpostaviti koje troškove i štete država i društvo mora snositi zbog ambrozije.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, doneseno je Uputstvo o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije i Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije kojima se nalaže svim pravnim i fizičkim osobama uništavanje ambrozije. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere suzbijanja. Prijedlog za suzbijanje ambrozije je da svako iskorijeni ovu štetnu biljku sa svog posjeda ili da u protivnom plati kaznu.

Razloga za rasprostranjenost ambrozije ima više. Prije svega, biljka ima ogroman reproduktivni potencijal. Jedna biljka može da donese i do 8.000 sjemenki koje ostaju u zemljištu i do 40 godina. Ovoj biljci pogoduju gotovo svi tipovi zemljišta i u našem klimatu ona ima izuzetno povoljne uslove za širenje.