Muriz Memić nakon ročišta

Muamer Ožegović zna da je on obrisao snimak. Ovdje je trebao sjediti i vlasnik hotela

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz MemicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Govorio je i o nerealizovanim naredbama za izuzeće od uzimanja videosnimka sa kuće Šerifa Konjevića i Ambasade Kuvajta

Danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Zijadu Mutapu i drugima u kojem se sudi bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Crystal”.

Na današnjem ročištu u Sudu BiH u predmetu Dženan Memić izneseni su dokazi odbrane.

Na pitanje novinara o dokazu Edina Šećerbegovića, advokata Muamera Ožegovića, kojim se htjela pokazati loša kvaliteta snimaka sa hotela Crystal, a kako se vidjelo za vrijeme suđenja riječ je o videosnimku iz 2013. godine, Muriz Memić je nakon ročišta kazao:

– Evo da krenemo od tog snimka, advokata Edina Šećerbegovića od optuženog Muamera, ja mislim da dijete ne bi moglo donijeti to u sudnicu. Snimak iz 2013. godine koji hoće da pokaže kako je to izgledalo 2016. godine, ako je ono vid odbrane onda mu svaka čast što je on advokat, i ako onako brani svog osumnjičenog – kazao je Memić.

Upitan da li zna koliko je kamera bilo na tom hotelu rekao je da ih je bilo 16.

– Nas zanimaju i druge kamere, ne samo ona kamera na ulazu u hotel, a zna Muamer Ožegović da je on obrisao snimak i zna kako je to uradio. Ovdje je po meni trebao da sjedi i vlasnik hotela, da on bude osumnjičen jer je on i odgovorno lice. On će se tamo baviti i braniti nekim scenama ko je kada radio, ali nema veze, to sve ide svojim tokom. Vidjeli ste snimak iz 2013. godine za 2016. i to 2022., to je katastrofa i mislim da dijete to ne bi uradilo – kazao je Memić.

Na pitanje novinara da prokomentariše zapisnike za majicu Alise Mutap, danas Ramić, na kojoj je bilo krvi, a koju policijski službenik Josip Barić nije izuzeo, on je kazao:

– To je jedna posebna priča, mislim da će uskoro kletva u narodu “dabogda te branio Kadrija Kolić”, ako je njemu nebitna majica sa tragovima krvi, i ako on kaže Alisi, ja onda ne znam o čemu se priča. Mislim da bi mogli biti nečiji drugi tragovi krvi, to je toliko bitno da on i sam nije svjestan, a ja se ovdje borim za istragu, ja se borim da sačuvam istinu.

Upitan da li je ikada dokazano čija je krv na toj majici, obzirom da nije izuzeta, a danas se u sudnici govorilo da je to krv Alise Ramić, poručio je:

– Ja ću reći da Josip Barić namjerno nije izuzeo majicu, jer tu se nalazila i nečija druga krv, znamo da majica odnešena kući, i znamo kroz neke izjave da je majica isječena, a sjekla ih je Esma Mutap, znamo, imamo svjedoka. Toliko je bitna majica, to su trebali na drugi način objašnjavati.

Govorio je i o nerealizovanim naredbama za izuzeće od uzimanja videosnimka sa kuće Šerifa Konjevića i Ambasade Kuvajta.

– To znam objasniti i kad spavam, po Hasanu Dupovcu bi trebalo napraviti priručnik u MUP-u da se nove generacije uče od Hasana Dupovca, ali obavezno da im on predaje kako treba sakrivati snimke, nelegalno nabaviti Renault Clio preko posrednika, tražiti naredbu od Suda, ali evo što se tiče izuzimanja snimaka sa kuće Šerifa Konjevića, 9. ujutru je Hasan Dupovac izuzeo snimak, imali smo tu svjedoka Vahidina Memića, Tarika Hošića, policajca i gospodina Konjevića, koji kažu da je skinut snimak, a 10-og se traži naredba od Suda, a 17. Sud dostavlja naredbu da se može skinuti snimak – dodao je Memić.

Istakao je da je Dupovac već skinuo snimak, a onda 24. vratio nerealizovanu naredbu gdje su snimci.

– Ako se radi ovdje o hitnom postupanju kao što oni kažu, 31. se izdaje nova naredba, ponovo se gledaju snimci sa kuće Šerifa Konjevića, daje se naredba na uvid i naredba da je skinut snimak. Zašto Hasan to nije dao? Vidite kako njega advokat brani i na koji način, ovdje se dokazuje njegov kriminal i kako je sve odradio mimo zakona, a sada se opravdava, i to ništa nije tačno jer je Hasan sakrio snimke, a kasnije su izuzeti. Cijelo vrijeme se provlači optužnica Kantonalnog tužilaštva za koju znamo da je bila kriminalna i da se nije trebala desiti. Na nju se poziva i Kadrija Kolić, pozivaju se na presudu Vrhovnog suda FBiH na kojem je jasno rečeno da se taj događaj nije desio a na kojem se oni pozivaju. Mislim da bi se ovi ljudi trebali urazumiti, jer se ja borim za istinu i da saznam ko mi je ubio dijete. Nek’ se oni brane na svoj način, ali bit će ovdje još optuženih, moraju odgovarati Dalida Burzić, Vahid Ćosić, i ostali – zaključio je.