BiH

Nakon Džaferovićeve posjete

Muftija Dudić pisao Bakiru Izetbegoviću: “Šta bi na ovo rekao vaš rahmetli otac?”

12/05/2019

Dudić protestovao zbog ponašanja Šefika Džaferovića, koji je tokom dvodnevne posjete Novom Pazaru, dao podršku samo SDA Sandžaka

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Mevlud Dudić, protestovao je danas zbog ponašanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, koji je tokom dvodnevne posjete Novom Pazaru, dao podršku samo SDA Sandžaka, Sulejmanu Ugljaninu i Bošnjačkom nacionalnom vijeću, kojim rukovodi ta stanka.

Džaferović boravi u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru, povodom obilježavanja Dana bošnjačke zastave, a Dudić u otvorenom pismu lideru SDA BiH, Bakiru Izetbegoviću, tim povodom ističe da je Džaferović prisustvovao svečanoj sjednici BNV i bio na ramazanskoj večeri kod Ugljanina, koji, kako kažu, više od deset godina sve svoje kapacitete koristi u cilju razbijanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

On podsjeća da je rezultat takvog djelovanja bio udar na Islamsku zajednicu 2007. i, uz podsjećanje na taj period i sve što je potom uslijedilo, Dudić Izetbegoviću poručuje da u IZuS nisu iznenađeni podrškom Džaferovića Ugljaninu i njegovoj SDA Sandžaka.

Izetbegovića podsjeća da je to isto učinio i lider SDA tokom jedine zvanične posjete tom dijelu Srbije jula 2016., te da je od tada, kao Džaferović sada, tu posjetu iskoristio za stranačku podršku Ugljaninu uprkos tome što znaju, kako kaže, šta sve on čini.

Cijepanje Islamske zajednice

Dudić Izetbegovića podsjeća da je tada i on ignorisao činjenicu da u Sandžaku postoje i drugi legalno izabrani predstavnici Bošnjaka i da nije našao za shodno da posjeti, kako smatra, legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu, čiji je aktuelni predsjednik.

“Ali, Džaferović je otišao još dalje. On se istoga dana pojavio u otetoj novopazarskoj Hadži Hurem – Bor džamiji u društvu činovnika paravjerske tvorevine dajući jasnu podršku pokušajima cijepanja Islamske zajednice. Iako smo to na medijima vidjeli, i dalje ne možemo da povjerujemo da to čine najviši funkcioneri one Stranke demokratske akcije koja se 1990. godine upravo u Sandžaku podigla i koja je u svom političkom programu imala zalaganje za autonomnost Islamske zajednice, vraćanje vakufske imovine i garantovanje svih vjerskih prava muslimanima”, naveo je Dudić.

On Izetbegovića pita šta bi na sve to rekao njegov pokojni otac Alija, da li bi i on podržao cijepanje Islamske zajednice, te da li bi podržao odvajanje Bošnjaka Sandžaka od matice Bosne kao što, kako kaže, “to činite vi i stranka koju predvodite”.

Dudić od Izetbegovića očekuje odgovor, a posebno da kaže kakve su garancije da on i SDA BiH neće iskoristiti ovakve pozicije za, kako kaže, očitu namjeru “odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne i ugrožavanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.