Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muftija Kozlić: Na otvaranje Ferhadije bez transparenata i zastava

BiH

ferhadija

Od svih učesnika i gostiju na svečanom otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci će biti zahtijevano da se uzdrže od nošenja transparenata i zastava koje bi mogle prouzrokovati napade, izjavio je danas Osman Kozlić, muftija banjalučki.

Prema njegovim riječima Islamska zajednica će svima onima koji su najavili dolazak na svečanost, predviđenu za 7. maj u Banjaluci, uputiti bezbjednosne instrukcije kojima će od svih zahtijevati da se dolazi organizovano, kako bi sve prošlo na najbolji mogući način.

U Banjaluci je danas u popodnevnim časovima održana treća sjednica Organizacionog odbora za svečano otvaranje na kojoj su razmatrani bezbjednosni aspekti same svečanosti, a sjednici su prisustvovali predstavnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Prema trenutnom planu ceremonija bi trebala da počne oko 11:30 časova, a završiće se podnevnom molitvom, nakon čega će delegacije otići na svečani ručak.

“Želja nam je da dođu i predstavnici svih drugih vjerskih zajednica u BiH kako bi odavde poslali jednu lijepu poruku”, kazao je Kozlić.

Pored zvaničnog dijela manifestacije biće organizovano i nekoliko pratećih događaja koji će početi već od 3. maja. U Kulturnom centru Banski dvor 5. maja biće promovisan prevod Kur'ana na srpski jezik i ćirilicu Miće Ljubibratića.

“Želimo da na taj način pošaljemo poruku da je Ljubibratić prije 120 godina prvi preveo Kur'an na srpski jezik. Želimo ukazati na činjenicu da je Ljubibratić i naš, a ne samo srpski prevodilac, kao što ni ćirilica nije samo srpsko pismo. Ćirilica je i moje pismo i pismo svih nas i tako ćemo razbiti predrasude koje su se uvriježile u nama”, rekao je Kozlić.