Bivši komesar policije Samir Aljukić osuđen na tri godine zatvora (FOTO)

BiH

samir aljukic (3)

Samir Aljukić, bivši vršitelj dužnosti policijskog komesara u Tuzlanskom kantonu, danas je u Općinskom sudu Tuzla prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je policajcu Adnanu Đuloviću izrečena zatvorska kazna u trajanju od jednu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Aljukić je kriv zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, u sticanju sa nezakonitim posredovanjem i krivičnim djelom iznuda. Đulović je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, uz produženo krivično djelo primanje dara i drugih koristi, kao i za krivotvorenje službene isprave.

Osim zatvorske kazne i plaćanja troškova, Aljukić i Đulović kažnjeni su novčano, te u budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona moraju uplatiti 190, odnosno 1.200 KM.

samir aljukic (1)

Dvojac je samo dio policijskih službenika sa ovog područja koji su bili obuhvaćeni ovim predmetom, a dvojica policajaca već su ranije osuđena.

Grupa policijskih službenika Policijske uprave Tuzla, u dogovoru sa Aljukićem, a zbog novčane naknade, nije izdavala ili je prolongirala do zastarijevanja izdavanje prekšajnih naloga vozačima i odgovornim licima u firmama uglavnom sa područja TK. U pitanju su slučajevi u kojima su se pojavljivali neispravni kamioni, maloljetnik koji je vozio, te alkoholizirani biznismen koji je pušten da nastavi vožnju, umjesto da ga se na licu mjesta isključi iz saobraćaja.

Aljukić je također u vrijeme dok je bio komandir Policijske stanice u Gradačcu, ucijenjivao privrednike i rukovodstvo Fudbalskog kluba Zvijezda Gradačac, kako bi se njegovom sinu Aldenu omogućilo da igra u prvom timu. U vezi sa ovim pitanjem, krajem prošle godine u svojstvu svjedoka u Općinskom sudu Tuzla pojavio se Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, kojem je Aljukić prijetio i od kojeg je zahtijevao da mu sin postane prvotimac Zvijezde Gradačac.

samir aljukic (4)

Kako sin Alden nije zadovoljio kriterije, jer je prema tadašnjoj Novalićevoj izjavi “imao dvije lijeve noge”, na njega u klubu nisu ni računali, ali su mu ipak pružili šansu da ode na pripreme u Hrvatsku, koje je samoinicijativno prekinuo.

Zbog toga što mu sin nije ostao u klubu, prilikom visokorizične utakmice između Zvijezde i Borca iz Banje Luke, Aljukić nije uputio poziv Jedinici za specijalnu podršku MUP-a TK da dođe u Gradačac. Prilikom sukoba navijača, teško je povrijeđen jedan navijač iz Gradačca, dok je više njih sa obje strane zadobilo lakše tjelesne povrede. Na stadionu je nastala materijalna šteta u iznosu od 2.000 KM.

U presudi se navodi da je dokazano da je Aljukić od vlasnika jednog kafića i firme koja se bavi prevozom tražio da mu da dvije saksije obložene kamenom, sto i četiri stolice od ratana, te da mu se besplatno preveze 25 tona rizle.

samir aljukic (2)

Po završetku dvosatnog izricanja presude, Aljukić i Đulović nisu željeli davati komentare, dok je Muhamed Juničić, advokat odbrane izjajvio da nije zadovoljan presudom.

“Postupak se nastavlja žalbenim postupkom, a odbrana je u cjelosti osporila sve navode kroz materijalnu dokumentaciju i iskaze svjedoka. Sud je u cjelosti, do zareza, prihvatio sve navode iz optužnice”, rekao je Juničić.

Nakon hapšenja Aljukića, Đulovića i drugih, 15. maja prošle godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Alen Gadžo najavio je da time počinje obračun sa kriminalom koji se dešava u vrhu MUP-a TK. Nedugo nakon te izjave, Gadžo je smijenjen sa pozicije ministra.