Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muftija Kozlić uoči 7. maja: Mračno vrijeme je iza nas, okrenuti se pomirenju

Osman ef Kozlic

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je danas u razgovoru za Fenu da će se ove godine 7. maj “Dani džemata i džamija“ u Banjalučkom muftijstvu obilježiti s pozitivnim promjenama, lani obnovljenom Ferhadijom te postavljenim temeljcem za početak izgradnje posljednje neobnovljene u ratu porušene džamije u tom gradu – Arnaudije.

Dan džamija obilježava se 7. maja, na dan kad je prije 20 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci i godišnjicu pogibije Murata Badića, koji je podlegao od povreda zadobijenih u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

Dobro je, kaže, da su ta nekadašnja mračna vremena, koja su pratila i nemire prilikom pokušaja polaganja temljca za džamiju Ferhadiju 2001. godine, iza nas.

-Hvala Bogu, nema više tih nemilih scena. Nedavno smo imali polaganje temljca za posljednju banjalučku neobnovljenu džamiju, Arnaudiju, a koja je uz Ferhadiju i Aladžu džamiju, od posebnog značaja. S te strane možemo biti zadovoljni da su ta tmurna vremena iz nas i što se više bar ne moramo brinuti o sigurnosnom aspektu, koji je sada na zadovoljavajućem nivou – naglasio je muftija Kozlić.

I činjenicu da je obnovljena banjalučka Ferhadija svečano otvorena 7. maja prošle godine vidi kao svojevrsnu prekretnicu.

-U ovoj našoj zemlji, nažalost, lijepe se stvari rijetko dešavaju, a to je bio najljepši događaj koji se prošle godine dogodio – ukazao je banjalučki muftija za Fenu.

Siguran je da banjalučke džamije neće biti prazne, jer, kaže, na ovom prostoru ima džematlija.

-Gotovo svaki dan imamo posjetioce, ekskurzije i pojedince koji dolaze iz BiH i inostranstva i posjećuju Ferhadiju. S te strane možemo reći da se dogodila pozitivna promjena. Značajno je da se obnove svi vjerski objekti, kako islamske arhitekture, tako i drugih religijskih zajednica. To će doprinijeti boljem životu – rekao je banjalučki muftija.

Ipak, naglašava, nije siguran da smo u BiH svjesni koje potencijale imamo, ljudske i prirodne resurse, a tako ni u smislu vjerskih objekata.

-Sve najbolje što je Bog stvorio na planeti mi imamo, ali, nažalost, i ne koristimo. Tako isto i o pitanju vjerskih objekata. Uprava za vjerske poslove u Islamskoj zajednici, Rijasetu, i lani i ove godine potencira da 7. maj ne bude samo Dan džamija, već Dan džamija i džemata, što znači da se nakon obnavljanja vjerskih, sakralnih, objekata trebamo okrenuti ljudima, džematima, izgradnji povjerenja unutar jedne i drugih religijskih zajednica, pomirenju, međusobnom razumijevanju među narodima i izgradnji našeg društva u BiH. To je naša naredna faza. Mislim da vjerske zajednice tu igraju ključnu ulogu i mogu dati najveći doprinos, ali i svi drugi. Trebamo činiti ono što nas zbližava, a ne ono što nas razdvaja – zaključio je u razgovoru za Fenu banjalučki muftija Osman ef.Kozlić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini “Dan džamija“ obilježava manifestacijom “Dani džemata i džamija” koja će biti održana od 5. do 19. maja, a u Banjalučkom muftijstvu 7. maja bit će održan seminar za imame o temiu “Dani džamija i džemata“.