Muftija mostarski nezadovoljan presudom napadačima na džamiju u Omerovićima

BiH

muftija-dedovic

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović smatra neprimjerenom uslovnu zatvorsku kaznu koju je Općinski sud u Livnu izrekao osmorici napadača koji su u augustu  2015. godine namjeravali pomoću plinske boce raznijeti džamiju u selu Omerovići kod Tomislavgrada.

“Želimo vjerovati u pravosudni sistem naše države, ali sa žalošću moramo konstatirati, da se ovim izrečenim sankcijama, mogu samo ohrabriti neki novi potencijalni napadači i rušitelji vjerskih objekata, jer očito je, za to neće dobiti primjerenu kaznu.

Napadi na vjerske objekte su mržnjom, netolerancijom i isključivošću inspirirana djela, i kao takva zaslužuju i adekvatnu sankciju, jer samo tako će se preduprijediti neki novi nasrtaji, a sistem i država dati do znanja svima u ovoj zemlji da su vjerski hramovi mjesta koja zaslužuju pažnju, poštovanje i zaštitu”, navodi se u saopštenju  za javnost muftije Salema-ef. Dedovića.

Općinski sud je osmoricu mladića osudio za kazneno djelo “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.

Prema navodima optužnice, oni su u noći s 14. i 15. augusta 2015. godine, nakon konzumiranja alkohola u više ugostiteljskih objekata na području Posušja, kupili bocu plina te su otišli u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi dignuli džamiju u zrak i prestrašili tamošnje stanovnike.

U Omerovićma su prijetili mještanima Bošnjacima te su razbili nekoliko prozora na kućama i automobilima.