BiH

Salem ef. Dedović

Muftija mostarski: Zahvalnost i dobročinstvo vrline koje stalno treba graditi (FOTO)

24/05/2020

Ovogodišnji ramazan, primijetio je muftija, protekao je u znaku utjehe i nade vjernicima nakon straha i neizvjesnosti koje su sa sobom donijele posljedice pandemije korona virusa, priopćeno je iz mostarskog Medžlisa

Bajram namaz, uz jasno definirane mjere zdravstvene zaštite, na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 40 džamija. Središnja manifestacija upriličena je na velikom fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Ovogodišnji ramazan, primijetio je muftija, protekao je u znaku utjehe i nade vjernicima nakon straha i neizvjesnosti koje su sa sobom donijele posljedice pandemije korona virusa, priopćeno je iz mostarskog Medžlisa.

“S ramazanom nam je došla razgala i olakšanje, oslobodilo smo se straha i neizvjesnosti u ovoj kušnji, spoznali smo šta znači oslonac i pouzdanje u Boga dragoga”, istaknuo je muftija te podsjetio da su zahvalnost i dobročinstvo vjerničke vrline koje stalno treba izgrađivati i potvrđivati.

Od brojnih blagodati suvremenog civilizacijskog življenja muftija je apostrofirao vrijednosti države i zemlje.

“Vidjeli smo da uprkos tome što je svijet u mnogim segmentima globaliziran i umrežen, najvažnije je bilo ono što smo mi sami mogli sa svojim lokalnim resursima učiniti da se zaštitimo i da osiguramo da život funkcioniše, da se ne dese nestašice hrane, lijekova, zaštitne opreme. To nas mora osvijestiti da mislimo na domovinu i radimo na domaćoj proizvodnji, kako kolektivno kao društvo, isto tako i pojedinačno”, kazao je muftija.

Upozorio je na neizvjesnost privrednog poslovanja, pogotovo u oblasti turizma kojem su posljednjih godina Mostar i Hercegovina fokusirani te ukazao na nužnost traženja drugih izvor egzistencije.

“Kušnja koju živimo trebalo bi da nas je naučila da promijenimo odnos prema vrijednostima. Koliko je samo novca trošeno, bolje kazati bačeno na igru, zabavu i besposlicu, kroz kocku, lutriju i kladionice? Koliko javnog novca je izvučeno i potrošeno za sumnjive populističke projekte raznih udruženja kako bi se utolila glad za glasovima političkih partija? Jesmo li se osvjedočili koliko nam je važno da imamo uređen i stabilan zdravstveni sektor i jaku Civilnu zaštitu koji u ovim izvanrednim situacijama prvi priskaču u pomoć? Jesmo li se osvjedočili koliko je važno da imamo stabilan realni sektor kojem država stvara pozitivnu klimu, a koji može da osigura funkcionisanje privrednog života? Jesmo li se osvjedočili koliko je važno da imamo uređen, a vremenu i vanrednim okolnostima prilagodljiv školski sistem, pa da teret i stres organizacije učenja na daljinu ne bude na krhkim plećima roditelja”, rekao je mostarski muftija.

Izrazio je nadu da će socijalna budnost biti na visokom stepenu i u vremenu koje dolazi, u kojem se zajednički i pravično treba rasporediti teret krize, sačuvati radna mjesta, pomoći i olakšavati ljudima koliko god se može. Pojašnjavajući moralne vrline, poput iskrenosti, samokontrole, obuzdavanja nagona i strasti, dobročinstva itd, kojima su se vjernici iznova prilagođavali tijekom mjeseca ramazana, muftija je kazao kako su one uvijek velike teme i kako su aktuelne u svakom vremenu.

“U njima se ogleda smisao našeg bitisanja na zemlji. U tim lekcijama je naš spas i pobjeda. Sve ih ramazan objedinjuje i sve su njegovim blagoslovljenim plaštom zaogrnute. Post nas je i duhovno i tjelesno okrijepio”, kazao je.

Na kraju je poručio da bi vjernici morali ostati jedinstveni u slozi i ljubavi, u posvećenosti miru i razumijevanju među ljudima i zajednicama. Pozvao ih je da “radost bajrama podijele sa svojim najmilijima, komšijama i prijateljima, da zatraže halala za ružne postupke i oproste jedni drugima”, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.