Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RSE

Muhamed Čučak, advokat uhapšene novinarke: Samo je htjela snimati!

mup ks (3)

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog “kršenja javnog reda i mira”

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević puštena je na slobodu u subotu uveče, 6. marta, nakon što je istog dana privedena i određeno joj je zadržavanje od 24 sata, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njen advokat Muhamed Čučak.

“Do mene je došla informacija da je puštena. Puštanje je naredio komesar MUP-a Kantona Sarajevo (Nusret Selimović). Ona će predati zahtjev za pokretanje interne kontrole, što je predložio i komesar”, kazao je Čučak za RSE.

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog “kršenja javnog reda i mira” i “odbijanja da postupi po naređenju”.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) saopšteno je da je uhapšena zbog “narušavanja javnog reda i mira”.

Prethodno su iz Operativnog centra MUP-a KS za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli da je Ahmetašević uhapšena i zbog “činjenja krivičnog djela”.

Njen advokat Muhamed Čučak za Radio Slobodna Evropa je naglasio da je problem nastao jer je htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

“Nidžara je zatekla policajce i pozvala da sankcioniraju nepropisno parkirane aute, što su oni i prihvatili, i počeli s preduzimanjem službenih radnji. Problem je bio što je Nidžara htjela to da snimi. Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata”, kazao je Čučak.

Dodao je da ne zna po kojem osnovu joj je određeno 24-časovno zadržavanje jer “nije u pitanju krivično djelo, nego kršenje javnog reda i mira, odnosno prekršajni postupak”.

“Sve je moglo biti završeno dok sam i ja s njom bio u stanici”, naglasio je.

Advokat je dodao i da je upozorio policiju na zdravstveno stanje novinarke koja je nedavno prebolovala korona virus.

“Takva osoba se smješta u policijske prostorije gdje uvjeti nisu prikladni za bilo koga a naročito za osobu koja je tek preboljela COVID-19. Nažalost, nije bilo nekakve reakcije. Vrlo joj teško sve ovo pada, osjeća se poniženom, kao novinarka i građanka. U jako je lošem stanju, naročito zbog tek prebolovanog korona virusa. Neko ko se lišava slobode bez ikakvog valjnog razloga, možete misliti kako se osjeća”, kazao je Čučak za RSE.