BiH

RSE

Muhamed Čučak, advokat uhapšene novinarke: Samo je htjela snimati!

06/03/2021

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog "kršenja javnog reda i mira"

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević puštena je na slobodu u subotu uveče, 6. marta, nakon što je istog dana privedena i određeno joj je zadržavanje od 24 sata, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njen advokat Muhamed Čučak.

“Do mene je došla informacija da je puštena. Puštanje je naredio komesar MUP-a Kantona Sarajevo (Nusret Selimović). Ona će predati zahtjev za pokretanje interne kontrole, što je predložio i komesar”, kazao je Čučak za RSE.

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog “kršenja javnog reda i mira” i “odbijanja da postupi po naređenju”.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) saopšteno je da je uhapšena zbog “narušavanja javnog reda i mira”.

Prethodno su iz Operativnog centra MUP-a KS za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli da je Ahmetašević uhapšena i zbog “činjenja krivičnog djela”.

Njen advokat Muhamed Čučak za Radio Slobodna Evropa je naglasio da je problem nastao jer je htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

“Nidžara je zatekla policajce i pozvala da sankcioniraju nepropisno parkirane aute, što su oni i prihvatili, i počeli s preduzimanjem službenih radnji. Problem je bio što je Nidžara htjela to da snimi. Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata”, kazao je Čučak.

Dodao je da ne zna po kojem osnovu joj je određeno 24-časovno zadržavanje jer “nije u pitanju krivično djelo, nego kršenje javnog reda i mira, odnosno prekršajni postupak”.

“Sve je moglo biti završeno dok sam i ja s njom bio u stanici”, naglasio je.

Advokat je dodao i da je upozorio policiju na zdravstveno stanje novinarke koja je nedavno prebolovala korona virus.

“Takva osoba se smješta u policijske prostorije gdje uvjeti nisu prikladni za bilo koga a naročito za osobu koja je tek preboljela COVID-19. Nažalost, nije bilo nekakve reakcije. Vrlo joj teško sve ovo pada, osjeća se poniženom, kao novinarka i građanka. U jako je lošem stanju, naročito zbog tek prebolovanog korona virusa. Neko ko se lišava slobode bez ikakvog valjnog razloga, možete misliti kako se osjeća”, kazao je Čučak za RSE.

Komentari

Autor: RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.