Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provedena unutrašnja istraga

Protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Nidžaru Ahmetašević pokrenut disciplinski postupak

Screenshot_20210306-171950_Facebook-1

Iako je prvobitno iz MUP-a KS saopćeno da je Ahmetašević narušila javni red i mir Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo utvrdilo da su policajci počinili povredu dužnosti

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) koji su u martu ove godine uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević počinili su povredu službene dužnosti i protiv njih je u toku je disciplinski postupak.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Ova informacija potvrđena je za Fokus u MUP-u KS-a, a unutrašnju istragu o ovom slučaju, kako nam je ranije potvrđeno vodilo je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, 6.marta ove godine policijski službenici MUP-a KS u sarajevskom naselju Grbavica uhapsili su Nidžaru Ahmetašević . Iz policije je tada saoppćeno da je Ahmetašević uhapšena “zbog narušavanja javnog reda i mira i da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka”.

No, iz video snimka koji je tada objavljen u javnosti jasno se moglo vidjeti kako je došlo do hapšenja i da jedan od policajaca novinarku Ahmetašević vrijeđa i naziva budalom i da joj prijeti hapšenjem zbog kako on tvrdi “neovlaštenog” snimanja,”

Nakon toga Ahmetašević je lišena sloboda, te je nekoliko mučnih sati provela u pritvoru, a o nehumanom postupanju prema njoj govorila je i za medije. Premda su prije nekoliko mjeseci iz MUP-a svu odgovornost pokušali prebaciti na Ahmetašević istraga je pokazala da su policajci u ovom slučaju počinili povredu dužnosti.