Vlada FBiH

Urađen novi desetogodišnji Plan upravljanja Vjetrenice – Popovo polje

vjetrenica

Na prijedlog FMOIT-a, Vlada FBiH je na 266. sjednici zadužila Fond za zaštitu okoliša da izdvoji 60.000 maraka za izradu ovog plana

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru upoznala se s informacijom o provedenim aktivnostima na izradi Plana upravljanja za zaštićeni pejzaž Vjetrenica – Popovo polje (2021.-2031.), te zaključila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ispunilo obavezu i pratilo realizaciju njegove izrade.

S ciljem očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih dobara područje Zaštićenog pejzaža Vjetrenica – Popovo polje proglašeno je zaštićenim područjem zbog naglašene pejzažne vrijednosti, brojnih ugroženih i rijetkih vrsta i staništa te bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nakon urađenog stručnog obrazloženja i Prijedloga zakona koji su financirani na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) iz sredstava Globalnog fonda za okoliš (GEF), kojim je raspolagala Bosna i Hercegovina, a samim tim i FMOIT kao fokalna točka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je 26.2.2021. godine donijela Zakon o proglašenju Zaštićenog krajolika Vjetrenica – Popovo polje u svrhu očuvanja i racionalnog korištenja prirodnog dobra koje je unikatno.

Ujedno, FMOIT je financirao izradu Nominacionog faila za prijedlog spilje Vjetrenice s Popovim poljem na upis na svjetsku listu kulturnog i prirodnog nasljeđa (UNESCO lista).

Sastavni dio Nominacionog faila je i Plan upravljanja ovim krajolikom.

S obzirom na to da je postojeći Plan upravljanja donesen za period 2011.-2021. i da ističe ove godine moralo se hitno reagirati s ciljem izrade novog za razdoblje od 2021. do 2031. godine.

Na prijedlog FMOIT-a, Vlada FBiH je na 266. sjednici zadužila Fond za zaštitu okoliša da izdvoji 60.000 maraka za izradu ovog plana.

Plan upravljanja je izrađen za razdoblje od deset godina, uz mogućnost izmjene i/ili dopune nakon pet godina, navodi se u priopćenju.