Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prestižno odlikovanje

Muhidin Tutić dobitnik ordena počasnog pripadnika Reda Britanskog Carstva

IMG-20220418-WA0021

Počasni MBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo

Gospodin Muhidin Tutić dobitnik je ordena počasnog pripadnika najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (Member of the Most Excellent Order of the British Empire – MBE) koji su mu, u ime Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, uručili član britanskog Parlamenta pukovnik Bob Stewart i ambasador Matt Field juče u Sarajevu.

Ovo prestižno priznanje, gospodin Tutić je primio za podršku Britanskim snagama tokom konflikta 1990-ih i kontinuirano zalaganje u poslijeratnom periodu da se očuva uspomena na pripadnike Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva koji su izgubili živote u Bosni i Hercegovini.

Počasni MBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ambasador Field je ovim povodom kazao: “Jako mi je drago da je značajan doprinos odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine koji je dao g. Tutić prepoznat na ovaj način. Tokom konflikta devedesetih, i u godinama nakon, pružio je neprocjenjivu podršku pripadnicima britanskih Oružanih snaga, u njihovim naporima da održe teško stečeni mir u ovoj zemlji. Niko nije uradio više na očuvanju sjećanja i ostavštine tih pojedinaca iz britanskih Oružanih snaga koji su dali najveću žrtvu, dajući živote za mir. Uz to, pomagao je i njihovim porodicama i saborcima. Gospodin Tutić može svoju medalju nositi sa velikim ponosom, jer ona predstavlja zahvalnost građana Ujedinjenog Kraljevstva.”

Red Britanskog Carstva je britanski viteški red kojeg je uspostavio Kralj George V 1917. godine sa ciljem da se oda priznanje hiljadama ljudi koji su služili na neborbenim pozicijama tokom Prvog svjetskog rata.

Danas, vođa Reda je Njeno veličanstvo Kraljica Elizabeta II. Njeno Veličanstvo je lično odobrilo dodjelu ovog priznanja, na preporuku premijera koji je opet djelovao po savjetu Odbora za dodjelu priznanja kojeg čine viši civilni službenici i nezavisni eksperti.