Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori

SDP, NiP i NS: Ime zajedničkog kandidata Trojke objavit ćemo uskoro

trojka-pres2 (1)

Ističu da nije nebitno da su, također, inicirani razgovori s većim brojem drugih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini o ovoj temi. Cilj tih razgovora je pridobiti široku podršku za pobjedničkog kandidata

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine saopćila je danas da posljednjih dana vladajuće stranke iskazuju neviđenu paniku i nervozu u vezi s mogućnosti da “Trojka” sa drugim relevantnim strankama istakne zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

– Moramo priznati da su njihovi strahovi opravdani. Pregovori idu u dobrom pravcu i javnost će blagovremeno saznati ime i prezime kandidata. Odluka o kandidatu će biti donesena u rokovima predviđenim zakonom. Pregovaramo oči u oči, a ne putem medija. Pregovori, ali i kandidat kojeg izaberemo samo tako mogu imati kredibilitet – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su svi učesnici pregovora ozbiljni ljudi, duboko svjesni političkog trenutka u kojem se nalaze i vlastite odgovornosti za budućnost BiH, koja uveliko zavisi i od toga ko će je predstavljati.

– Mi biramo kandidata za građane ove zemlje i izabrat ćemo onoga za kojeg procijenimo da će imati najveću njihovu podršku. Svi kandidati koji su pristali da se o njima pregovara su visoko moralne ličnosti, s građanskom vizijom Bosne i Hercegovine – navode iz SDP-a BiH.

Ističu da nije nebitno da su, također, inicirani razgovori s većim brojem drugih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini o ovoj temi. Cilj tih razgovora je pridobiti široku podršku za pobjedničkog kandidata.

U saopćenju se navodi da je u tom smislu, već ostvaren načelni dogovor s više partnerskih subjekata širom zemlje.

– Ističemo da je državotvorni opozicioni blok koji obuhvaća subjekte iz svih krajeva države čvrst, stabilan, jedinstven i fokusiran na izbornu pobjedu. Orkestrirani pokušaji uspaničene vlasti da destabilizuje i diskredituje opozicijski blok, vođeni po istom obrascu kao i uoči izbora 2018. godine, uz pojačan intenzitet, neće uroditi plodom – poručuju iz SDP-a BiH.