Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majka Srebrenice

Munira Subašić Karadžićevom advokatu: Evo vam maramice jer ćete plakati (VIDEO)

munira

Dok je advokat presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića Goran Petronijević davao izjavu za Face TV, Subašić mu je prišla

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića, prenio je za RTRS prve riječi ratnog zločinca nakon izricanja presude, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

„Ovo nema veze s pravom, ovo je njihova pravda“, rekao je, prema riječima Petronijevića, Karadžić.

Dok je advokat presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića Goran Petronijević davao izjavu za Face TV, Subašić mu je prišla i poručila “Evo maramice pošto ćete plakati”.

Pogledajte kako je to izgledalo u video snimku.

Predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, koja je u Haagu prisustvovala izricanju pravomoćne presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kazala je da je doživotna kaznu zatvora za tog zločinca vrlo važna.

– Žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne. Da ima sto života i da su mu oduzeli sto života to ne može zadovoljiti pravdu i ne može se mjeriti s nanesenom boli – dodala je Subašić u izjavi za N1.

Mišljenja je da ovakva presuda znači i poruku mladim generacijama da se ne isplati biti zločinac, ali je to značajno i zbog činjenice da je Karadžić bio vrhovni komandant koji je naređivao.

Za nju se greška Tribunala u Haagu ogleda u tome što mu nije presuđeno za genocid u ostalih sedam općina Bosne i Hercegovine, ali je izrazila nadu da će to biti ispravljeno u pravomoćnoj presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Ovaj događaj nazvala je historijskim, ali se i danas, kaže, gledajući ga u oči, zapitala šta ga je navelo da počini sve te stravične zločine i osjeća toliku mržnju.