Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDA

Izetbegović: Očekujem da vlasti u RS-u ponište odlikovanja Karadžiću i drugim zločincima

Bakir-Izetbegovic

Podsjetio je da je polovina teritorije BiH etnički očišćena kampanjom masovnih ubistava, progona, mučenja i silovanja

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako je izricanjem doživotne kazne Radovanu Karadžiću napravljen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina. Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Evrope od vremena završetka Drugog svjetskog rata”, kazao je Izetbegović u izjavi za Faktor.

Podsjetio je da je polovina teritorije BiH etnički očišćena kampanjom masovnih ubistava, progona, mučenja i silovanja.

“Ustanovljeni su koncentracioni logori za civile Bošnjake i Hrvate, porušeni su bh. gradovi i sela. Očekujem da nakon ove presude vlasti u entitetu RS, koje su dodijelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište ovakve sramotne i necivilizacijske odluke i time skinu teret masovne odgovornosti sa srpskog naroda i entiteta RS”, rekao je Izetbegović.