Munira Subašić o presudi u Hagu: Velika nepravda za žrtve

kravice-zlocin-5
Munira Subašić

Predsjenica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić nepravednom je ocijenila današnju drugostepenu presudu suda u Hagu izrečenu po tužbama više od šest hiljada preživjelih žrtava genocida u Srebrenici podnesenim protiv Vlade Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Evo danas sam doživjela veliku nepravdu u svom životu. Ovo nije presuda Muniri, ovo je presuda muslimanima, presuda u kojoj nisu mogli prihvatiti odgovornost za deset hiljada muslimana, a odgovorni jesu. Bez obzira na sve, u procentu od 30 posto sud prihvata da su odgovorni. Ipak će ostati zabilježeno da su oni odgovorni i zabilježeno je da su majke podnijele tužbu protiv njih”, kazala je Subašić.

Almedina Pašić je u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice izgubila oca Mevludina Pašića, koji je bio i uposlenik pri holandskom bataljonu snaga Ujedinjenih nacija (UN).

“Očekivala sam puno više. Očekivala sam da će konačno, nakon ovoliko godina, stvarno reći ‘jeste, mi smo krivi’, ali to se nije desilo. Mi ćemo ići dalje, došla sam ovdje danas zbog svog oca. On je bio na spisku od ovih 350 žrtava, a bio je i uposlenik baze UN-a”, kazala je Pašić.

Okružni sud u Hagu potvrdio je drugostepenom presudom da je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 Bošnjaka koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

Odluka Haškog žalbenog suda potvrdila je odluku iz 2014. godine u kojoj je navedeno da su holandske snage trebale “znati da će muškarci koji su tražili utočište u njihovoj bazi u Potočarima biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ukoliko ih se natjera da napuste bazu, kao što je i bilo”.