Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Munira Subašić pisala nobelovki Aung San Suu Kyi

kravice-zlocin-5
Munira Subašić

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić uputila je pismo mijanmarskoj aktivistici i dobitnici Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi povodom progona Rohingya naroda i apelirala da uradi sve što je u njenoj moći da se progon i ubijanje nevinih ljudi zaustavi.

– Omogućite im mir i slobodu, da žive kao vaši sugrađani. Apelujem i na vašu Vladu i međunarodnu zajednicu da spriječe ubijanje i patnju Rohingya muslimana, ne smijemo dozvoliti da rušimo i ovo malo dostojanstva što nam je ostalo – navela je Subašić i naglasila da je pismo poslano i UN-ovim ambasadama.

Naglašava da joj se obraća uime pravde i u nadi da će njen apel shvatiti kao „krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri“.

– Vjerujem da ste upoznati s ratom u BiH tokom 1992. – 1995. i genocidom u Srebrenici, da ste vidjeli slike i progon nevinih, posebno žena i djece. Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje, već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa da bih tražila istinu i pravdu za žrtve. Posljednjih sedmica te slike su mi opet postale noćne more jer u Vašoj državi trenutno se progone i ubijaju nevini ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane – istaknula je u pismu predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.