Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojena Deklaracija kojom se traži obustava gradnje Pelješkog mosta

parlament-bih1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je usvojio Deklaraciju kojom su poslanici tražili od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustave gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru.

Deklaraciju su poslanici Predstavničkog doma PSBiH, njih 24, potpisali na sjednici održanoj 7. septembra, koja je tada bila prekinuta prilikom rasprave o Pelješkom mostu.

Poslanici u Deklaraciji pozivaju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da se, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj.

Također, u Deklaraciji se pozivaju sve nadležne institucije na svim nivoima bh. vlasti na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava BiH.

Danas su usvojene i dopune Deklaracije koje je uime Kluba SDS-a predložila predsjedavajuća ovog Kluba Aleksandra Pandurević.

Ovim dopunama poziva se Hrvatska za rješavanje problema granice sa BiH, uz podsjećanje na otežan život stanovnika obje Kostajnice zbog neriješenog problema granice te činjenicu da rijeka Una na 11 mjesta presijeca granicu BiH i Hrvatske.

Osim toga, u dopuni Deklaracije se Hrvatska, odnosno EU, pozivaju da osiguraju uvjete za infrastrukturno povezivanje BiH s Hrvatskom i EU kroz ubrzanje izgradnje mosta na Savi, revitalizacijom Unske pruge te izgradnjom saobraćajnice kroz Popovo polje u okviru Jadransko-jonskog puta.

Na današnjoj sjednici usvojen je i zaključak poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahemtovića, kojim se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zadužuje da do naredne sjednice Predstavničkog doma prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu, kako bi se u idućem periodu mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara.

Glasanjem je produžen rok za 30 dana za upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru kojim se predviđaju poboljšanja upravljanja datim ovlaštenjima, javnim finansijama te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, materijalnih i finansijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave BiH.

U drugom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Maja Gasal Vražalica.

Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH nije usvojen.

Predstavnički dom usvojio je Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2016. godinu.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH planirana je za 20. septembar.