HNK

MUP kaže da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, građani traže odgovore

mup ilu

Mi nemamo komesara, nemamo nijedan policijskog odbora, mladi policajci imaju upitne ugovore o svom radu

Ubistvo devetnaestogodišnje Mostarke Lane Bijedić unijelo je nemir među građane ovoga dijela naše zemlje. No, u MUP-u HNK-a kažu da sigurnosna situacija nije narušena. Ipak, dio javnosti smatra kako su dva ubistva u vrlo kratkom razdoblju na tome području u prvi plan izbacila brojne sigurnosne probleme, ali i društvene devijacije.

Na širem području HNK-a u ovoj godini dogodila su se tri ubojstva i riješena su – poručuju iz MUP-a. No, to je ponovno aktualiziralo probleme u strukturi toga ministarstva.

“Mi nemamo komesara, nemamo nijedan policijskog odbora, mladi policajci imaju upitne ugovore o svom radu, a da ne govorim o činjenici da mi u ovom momentu imamo takav nivo nesigurnosti u društvu koji se manifestuje da nam je gotovo svaki haustor zaključan”, kaže Aner Žuljević SDP-ov zastupnik u Skupštini HNK-a.

Ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda (HDZ BiH) svjestan je da, kako kaže, nisu kadrovski ekipirani, ali da to ne utječe na sigurnosno stanje na ovome području: “Međutim sve to zajedno nas ne priječi da svoju zadaću ispunimo i da odgovorno možemo reći da stanje sigurnosti držimo pod nadzorom i da će tako biti i ubuduće”.

U Hrvatskoj republikanskoj stranci, pak, smatraju da se Hercegovina, kada je riječ o sigurnosti, ne smije izuzimati iz konteksta cijele zemlje.

“Iskren da budem, moramo biti sretni što nema tih zločina puno više, što nema tih kriznih situacija puno više jer u kakvom svijetu živio, u kakvoj državi živimo – veliko je pitanje”, upozorava Slaven Raguž, HRS-ov zastupnik u Skupštini HNK-a.

S druge strane, građani traže hitne odgovore. Posebno ih je uznemirilo ubistvo Mostarke Lane Bijedić počinjeno nadomak Ljubuškog. Mnogi se ne osjećaju sigurnim.

Pitanje sigurnosnog stanja trebalo bi se naći i na sjednici Skupštine HNK-a zakazane za utorak. Neki bi rekli – konačno, budući da skupštinski zastupnici ni o čemu nisu raspravljali više od pola godine.