Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvršene provjere

MUP KS: Dojave o bombama u sarajevskim školama bile su lažne

policija-vlada-ks-fena

Provjere koje su izvršene u određenom broju škola u Kantonu Sarajevo pokazale su da se radilo o lažnim dojavama

Dosadašnjim pregledima koji su završeni utvrđeno je da se radi o lažnim dojavama. Aktivnosti policijskih službenika su još uvijek u toku kako bi u potpunosti završili KDZ preglede na svim lokacijama, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo, nakon što su brojne sarajevske škole danas dobile dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

“Provjere koje su izvršene u određenom broju škola u Kantonu Sarajevo pokazale su da se radilo o lažnim dojavama, dok se u većini škola i institucija i provjere i dalje vrše”, rekao je na press konferenciji u Sarajevu premijer Vlade KS Edin Forto.

“Do ovog trenutka ništa nije pronađeno i očekujemo da neće ni biti. Svaka prijetnja se uzima ozbiljno”, rekao je Forto.

On je apelovao svim građanima, kao i medijima, da ne objavljuju neprovjerene informacije i da se prvo obrate nadležnim institucijama.

Policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović rekao je ne press konferenciji da postoji mogućnost da se radi o terorizmu.

“Prema do sada raspoloživim informacijama sve ukazuje na to bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizma, koje će biti tako i tretirano”, kazao je Selimović.

On je dodao da će FUP, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, biti nosilac aktivnosti u cilju rasvjetljavanja počinioca ovog krivičnog djela.

Ministar odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović rekla je da je dojavama obuhvaćeno 110 škola, odnosno 18 hiljada učenika.

“Poduzete su propisane mjere u školama. Učenici i osoblje su napustili škole. Direktori kasnije donose doluke o režimu nastave”, rekla je Hota-Muminović.