Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjere sistema “par-nepar” ne važe za vozila turista koji posjećuju Sarajevo

BiH

mup-ks-saobracajna-1

Policijski služenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) ne kažnjavaju vozače sa stranim registarskim oznakama u Sarajevu u okviru privremene mjere ograničavanja upotrebe motornih vozila u glavnom gradu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju za AA potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Na pitanje novinara AA da li mjere zabrane saobraćanja motornim vozilima važe za turiste koji borave u Sarajevu sa svojim vozilima tokom novogodišnjih praznika, Nefić je istakao da oni neće biti sankcionisani.

“Ako budu zaustavljeni bit će evidentirani, ništa više”, istakao je Nefić.

On je dodao kako policijski službenici MUP-a KS danas nastavljaju s kontrolom vozila u okviru provođenja odluke Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju epizode “Uzbuna” kojom je uveden sistem saobraćaja “par-nepar”.

Odluka je stupila na snagu jučer, a prema njoj, danas 26. decembra u Kantonu Sarajevu smiju saobraćati samo vozila čiji je posljednji registarski broj paran.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavještava građane da će naši policijski službenici nastaviti kontrolisati provođenje navedene Odluke, te eventualne prekršioce evidentirati. Prema dosadašnjim podacima možemo reći da se Odluka uglavnom poštuje”, rekao je Nefić.

Nije poznato do kada će biti na snazi privremena odluka koja važi svakog dana naizmjenično, sve dok je na snazi epizoda “Uzbuna” zbog velikog zagađenja zraka.

Mjera se ne odnosi na vozila policije, inspekcijskih organa, Ministarstvo odbrane BiH, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama, te hitnih intervencija.

Prema uredbi Vlade Kantona Sarajevo, svi vozači koji se ne budu pridržavali odluke “par-nepar” bit će novčano kažnjeni.