Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majstorović za Fokus o zagađenju zraka: Kod nas je sve na horuk kad zagusti

BiH

Sarajevo

Zavod za javno zdravstvo KS objavio je jučer da je došlo do porasta koncentracije štetnih čestica na svim praćenim lokacijama u Kantonu Sarajevo. Proglašena je epizoda “Uzbune” u kantonu, a zbog velikog aerozagađenja uvedena je zabrana vožnje motornih vozila po sistemu par-nepar.

U razgovoru za portal Fokus.ba doajen bh. meteorologije Željko Majstorović ističe da ove mjere mogu samo donekle pomoći.

“Pravo rješenje je uklanjanje većih izvora zagađenja na vrijeme. A za to treba dosta novca i vremena, tj potrebna je šira društvena akcija. Izvori zagađenja su stalno tu, samo je pitanje vremenskih uslova, kada će oni doći do izražaja. Znači, mi uvijek udišemo loš zrak, samo u slučaju temperaturne inverzije, koncentracije štetnih plinova prelaze kritične vrijednosti, utoliko više ukoliko ovakve epizode duže traju”, kazao je Majstorović za Fokus.ba.

Majstorović je danas samostalni savjetnik za klimatologiju i primjenjenu meteorologiju. On ističe da je usljed klimatskih promjena u proteklom periodu bilo prisutno stalno opadanje broja dana sa maglom, i to je zagađenje učinilo manje vidljivim.

“Međutim ove dvije zadnje godine suša se preselila u zimu, tako da imamo suho stabilno vrijeme i enorman broj dana sa maglom, a zahvaljujući izvorima zagađenja i sa smogom. Tu je situacija ista kao i sa svim drugim stvarima. Kod nas je sve na horuk kad zagusti, a do tada šta koga briga. Što se mene tiče isto – novinari mi se javljaju upravo u ovakvim situacijama. Što se tiče klimatologije i klimatskih promjena situacija je sve lošija. Kod nas nema fakulteta koji školuje meteorologe, odnosno klimatologe”, zaključio je Majstorović.