Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Organizovani kriminal

MUP KS o akciji “Start”: Na terenu 150 policajaca, zaplijenjeni novac i nakit

Ilustracija/ Foto: MUP KS
Foto: MUP KS

Pretresi se vrše na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, na više od 20 lokacija

Pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), policijski službenici Uprave policije MUP-a KS realizuju operativno-taktičku akciju kodnog naziva “Start”.

Na terenu je više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

Pretresi se vrše na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, na više od 20 lokacija.

Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

U dosadašnjem toku akcije, pronađena je i izuzeta dokumentacija, te određene količine gotovog novca i skupocjenog nakita.

Privremeno je oduzeto i nekoliko putničkih motornih vozila.

Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od deset fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara, saopćeno je iz MUP-a KS.


Prema riječima glasnogovornice Tužilaštva KS Azre Bavčić, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je, u odvojenom predmetu, optužnicu Tužilaštva KS protiv Ibrahima Hažibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. Tereti se da je od 2020. do 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Inače, kako je naglasila, postupajući tužilac za glavni pretres predložio je sudu saslušanje 26 svjedoka, vještaka medicinske struke i izvođenje više od 200 materijalnih dokaza.