BiH

Planirano 500.000 KM

MUP USK će uskoro zaposliti više od stotinu mladih policijskih službenika

20/10/2021

Najavio je i zapošljavanje ukupno 350 policajaca u periodu od tri naredne godine, odnosno nabavku dodatnog naoružanja i opreme.

Kantonalna vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) usvojili su odluku o zapošljavanju 108 mladih policijskih službenika. Potvrđeno je kako će u Budžetu za narednu godinu biti planirano oko 500 hiljada KM za tu namjenu, dok će se u konkursnu proceduru krenuti odmah.

– U prethodnom periodu smo jasno vidjeli kako moramo ojačati vlastiti policijski sistem. To nam je potvrdila situacija sa migrantima i izbjeglicama, a bliži nam se i skorašnje penzionisanje određenog broja policijskih službenika – izjavio je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Najavio je i zapošljavanje ukupno 350 policajaca u periodu od tri naredne godine, odnosno nabavku dodatnog naoružanja i opreme.

– Osim penzionisanja i migrantske krize, nažalost u situaciji smo da ne možemo i ne smijemo ignorisati poruke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Pandemija koronavirusa nam je također ukazala na potrebu za većim brojem policijskih službenika, odnosno skromniju materijalno – tehničku opremljenost. Zato ćemo naredne godine osigurati sredstva i za nabavku neophodne opreme, kao i naoružanja – kazao je Kljajić.

Iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona rečeno je i da će pitanja za predstojeće konkursno testiranje biti javno objavljena i dostupna svim kandidatima starosti od 18 do 27 godina.

– Prvi dio testa bit će opće znanje, nakon čega će uslijediti testiranje poznavanja zakona i propisa potrebnih za radna mjesta na koja policijski službenici apliciraju. Nakon toga, testiramo fizičku spremnost i upućujemo kandidate na ljekarski pregled – istakao je glasnogovornik Uprave policije USK Adnan Beganović.

Najuspješniji kandidati će nakon testiranja biti upućeni na petomjesečnu obuku u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.