Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa Parlamenta i surova zbilja

Ustaše i četnici nisu sporni načelnicima Čapljine, Čajniča, Gruda…

Vidic Karadzic i Grizelj (1)

Načelnik Smiljan Vidić slagao da Čapljina nema ime ulice po ustaškom časniku. Čajniče se ne odriče ravnogoraca i Draže Mihajlovića

Načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić (HDZ BiH) u aktu kojeg je poslao Parlamentu BiH u vidu odgovora na zastupničko pitanje zastupnika Damira Arnauta (Naša stranka) tvrdi da Čapljina nema spornih naziva, ulica, trgova, parkova, škola i drugih javnih površina koje nose nazive po osobama i organizacijama koje su pripadale ili sarađivale sa fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Piše: A. DUČIĆ

Načelnik Vidić nije rekao istinu, te je time obmanuo Parlament BiH budući da u Čapljini ima ulica Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i ministra u vladi paratvorevine NDH. Od Arnauta je dobio i dopunsko pitanje u vezi s ulicom Mile Budaka.

Nije Čapljina, međutim, jedina općina ili grad u kojem i dalje ulice imaju imena fašista. U Mostaru također postoji ulica Mile Budaka i još nekoliko ustaških časnika i to Jure Francetića, Mladena Lorkovića, Ante Lokića i dr. No, gradonačelnik Mostara Dario Kordić (HDZ BiH) još nije odgovorio na inicijativu koju je 11. januara na prijedlog Arnauta zvanično usvojio Predstavnički dom. Nisu odgovorili ni brojni drugi.

Ali jeste načelnik Gruda Ljubo Grizelj (HDZ BiH) koji je tek naveo da je općina 2018. donijela odluku o “adresnom sustavu općine Grude i označavanju naseljenih mjesta, ulica i trgovina nazivima, te zgrada brojevima” te da je ne misle mijenjati.
Prešutio je međutim da ulica u Grudama nosi naziv viteza Ranka Bobana ustaškog satnika kojeg je lično imenovao Ante Pavelić.

U Čajniču tri ulice nose nazive po četnicima. To su ulice Đenerala Draže, Ravnogorskog četničkog pokreta i Pavla Đurišića.

Za načelnika Gorana Karadžića (SDS) tu nema ništa sporno. On u svom aktu Parlamentu navodi da je odluka o nazivu ulica donesena još 1996. „prema ličnostima i događajima koji imaju poseban značaj za opštinu i stanovništvo“.

– Ukoliko postoje zvanični dokumenti koji sadrže imena određenih historijskih ličnosti ili događaja, a koji se ne mogu koristiti prilikom određivanja naziva ulica i javnih ustanova molimo vas danas informišete koji su to akti kojima bi se rukovodili u budućnosti prilikom mijenjana postojećih ili dodijeljivanja novih naziva – naveo je Karadžić.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević (SNSD) u svom odgovoru Parlamentu BiH navodi da Vlasenica nema nazive ulice koji se vezuju za fašiste iz Drugog svjetskog rata.

No, Vlasenica zato ima ulicu (zloglasnog) Jurišnog odreda Vlasenica koji je tokom agresije na BiH čistio Vlasenicu od bošnjačkog stanovništva, čineći brojne zločine.

Među općinama koji još nisu odgovorile su općine Centar i Novi Grad Sarajevo čiji su načelnici Srđan Mandić (Naša stranka) i Semir Efendić (SBiH).

U Općini Centar nalazi se ulica Mustafe Busuladžića, dok u Novom Gradu škola po ovoj ličnosti koja je bila zagovarač fašističkog režima i tadašnje NDH.

Inače, prema usvojenoj inicijativi imena ulica poput Mile Budaka i drugih fašista zamijenila bi se sa imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao Pravednici medu narodima od strane Yad Vashem centra.