Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

MUPRS neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora

policijars_uvidjaj_muprs_policijasnijeg_DKRSA2

U skladu sa potpisanim Sporazumom, policija RS će nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka

Policija Republike Srpske će i u narednom periodu pratiti stanje ilegalnih migracija i prema ukazanoj potrebi i procjeni, pojačati svoje prisustvo i rad na terenu, te će preduzimati i usmjeravati aktivnosti policijskih službenika.

Policijski službenici neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora, a sve u cilju zaštite lične i imovinske bezbjednosti građana, zaključeno je danas na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je održan osmi sastanak u Banjaluci, a na njemu je analizirano stanje ilegalnih migracija i konstatovano da su realizovani svi zaključci Vlade RS – da uz poštivanje zakona i principa humanosti operativno sprovode aktivnosti sa ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz RS, jer na teritoriji RS, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata.

“U skladu sa potpisanim Sporazumom, policija RS će nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka, a po potrebi će biti angažovan i dodatni broj policijskih službenika”, jedan je od zaključaka sa sastanka.

Osim toga, iz MUP-a RS saopšteno je da je zaključeno i da su svi subjekti uključeni u rad sa ilegalnim migrantima dužni nastaviti provoditi sve radnje iz svoje nadležnosti, uz obavezno poštovanje zakona i principa humanosti, kao i do sada.

“Policija RS će nastaviti rad na otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše krivična djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, navedeno je nakon sastanka.

Sjednicom je predsjedavao direktor policije RS Darko Ćulum, a sjednici su prisustvovali predstavnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Uprave policije, PU Doboj, PU Banja Luka, PU Prijedor, PU Gradiška, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, Republičke uprave civilne zaštite, Saveza opština i gradova i Crvenog krsta RS-a.