BiH

MUPRS: Policajci nisu ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal

05/10/2016

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) smatra, kako je saopćeno, “neprimjerenim pokušaje člana Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića i predsjednika Opštinske izborne komisije Srebrenica Nermina Alivukovića da lažnim informacijama i manipulacijama o angažovanju Specijalne policije u Srebrenici dovedu u pitanje izborni proces u ovoj općini”.

Iz entitetske policije navode u saopćenju da pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a nisu angažovani, niti su prisutni na području općine Srebrenica.

– Na području ove lokalne zajednice i u zgradi Općine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava, koji ne “drže pod kontrolom izborni materijal”, već ga obezbjeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu – navodi se u saopćenju.

Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno je da su iz zgrade opštine Srebrenica 3. oktobra, oko 22 sata, iznesene dvije vreće koje su radnici Javnog komunalnog preduzeća odvezli na smetljište.

– Na smetljištu u Kazanima, kod Srebrenice pronađena je vreća sa izbornim materijalom, a o svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina. Uviđajem je utvrđeno da se ne radi o izbornom materijalu osjetljivog sadržaja, što su potvrdili i članovi Općinske izborne komisije Srebrenica – dodaje se u saopćenju.

Zbog ovog slučaja, Opštinska izborna komisija Srebrenica je 4. oktobra, od 21 do 23 sata, održala sjednicu u kancelariji predsjednika OIK-a Nermina Alivukovića, kojoj su prisustvovali predsjednik i članovi komisije Alić Sead, Azra Hasić i Nada Milosavljević.

U to vrijeme, a i nakon toga, policijski službenici su vršili osiguranje glasačkog materijala koji se nalazi sali Skupštine općine, na način što su obezbjeđivali neposredni ulaz u skupštinsku salu, kao i ulaze u zgradu Općine.

– Policijski službenici nisu prisustvovali sjedinici OIK-a, niti su ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal. O svemu navedenom službenu zabilješku sačinio je prisutni policijski službenik PS Srebrenica Nefail Salihović. Iz zgrade Opštine Srebrenica povučeni su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal osiguravaju policijski službenici PS Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava – navodi se u saopćenju MUPRS-a.

Imajući u vidu sve navedeno, zaključuje se u saopćenju, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina postupaju u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

Komentari