Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provjere u toku

MUPRS o navodima Jusića: Osuđujemo svaki vid nasilničkog ponašanja

Ilustracija: Nezavisne

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, saopćeno je

Policijska uprava Zvornik je 23. augusta, oko 08.50 sati zaprimila prijavu od strane lica J.J. da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci 22. augusta oko 08,30 nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

-Policijski službenici su o događaju obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.

Istovremeno, neprimjerene su izjave pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda koji ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe u cilju podizanja tenzija među građanima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredijeljeno za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlašćenjima prema svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadali – saopćeno je iz MUP-a RS.

Podsjetimo, Ajdin Jusić (2009.), maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a Republike Srpske brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.