Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo Dženana Memića

Muriz Memić: O amneziji Alise Mutap odlučivat će nezavisna komisija

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz Memic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu u predmetu ubijenog Dženana Memića, od februara ove godine uhapšene su tri osobe. Otac ubijenog mladića kaže da ne gubi nadu da će istina o smrti njegovog sina izaći na vidjelo i da će odgovarati i krivci i oni koji su pomagali da ubice njegovog sina prođu nekažnjeno

Muriz Memić, otac Dženana Memića ubijenog 2016.godine ne odustaje od borbe da se utvrdi istina u vezi s ubistvom njegovog sina. Nakon jučerašnjeg hapšenja Josipa Barića, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo koji je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, Memić se nada da ništa više ne može zaustaviti procese koje bi trebali dovesti do zadovoljenja pravde koja se u slučaju smrti njegovog sina čeka duže od pet godina.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

– I jučerašnja i nova hapšenja svi smo iščekivali i očekivali, a opet se iznenadimo kada do njih dođe, jer navikli smo na opstrukcije i znamo svi šta se dešavalo proteklih godina i šta je poduzimano da istina i pravda ne izađu nikad na vidjelo, priča Memić za Fokus.

Kada je u pitanju hapšenje Barića, Memić kaže da ne može da se ne prisjeti kako su govorili kada je u pitanju ovaj policajac koji je prvi uzeo izjavu od Alise Mutap, koja je svjedočila napadu na Dženana Memića i pri tome je sačinio dvije različite zabilješke o njenoj izjavi, da u tome nema njegove odgovornosti.

DA JE BILO PO NJIHOVOM, DANAS BI MI SE SMIJALI

– Govorili su nam da za to nema osnova. On je bio pravosudno tretiran, ali na način da su nama rekli da u njegovom slučaju nema krivične odgovornosti, pa je Sead Kreštalica, kantonalni tužilac držao predmet kod sebe dok nije zastario da se barem u MUP-u protiv Barića može pokrenuti disciplinski postupak. Znači oni su to pokušavali na neki način skloniti, sakriti, međutim gospodin Ifet Feraget i ja smo non stop ukazivali na to. Vidimo sad je uhapšen, pa se postavlja pitanje, ko sad nije govorio istinu. Ali, ono što je zastrašujuće i što me najviše boli jeste to da se nakon duže od pet godina hapse ljudi koji su godinama šutjeli. Josip Barić, policajac, koji je trebao da radi časno, pošteno, po zakonu, on je sad uhapšen, ali najstrašnije je što je ta priča bila prošla i on je mogao proći nekažnjeno, optužnica je bila podignuta i tek sad to isplivava. A, znamo da je sve bilo završeno, i da je bilo po njihovom, do sada bi Ljubo Seferović izašao iz zatvora, on bi odležao kaznu, ne bi dobio više od četiti godine za djelo koje su mu stavili na teret. I danas bi se oni meni smijali, da smo odustali. Ali, nismo i nikada nećemo, kaže Memić.

Barića se tereti za organizovani kriminal u vezi sa protivpravnim posredovanjem i pomoći počiniocu nakon krivičnog djela. On prema tvrdnjama porodice i advokata Memić nije predao na vještačenje ni džemper Alise Mutap na kojem je bilo krvi u noći napada na Dženana Memića. U pretresu kuće SIPA je jučer od Barića oduzela mobitel, laptop i računar.

NEKA ALISA JOŠ ČEKA I MI ČEKAMO NA ISTINU I PRAVDU

Muriz Memić ponavlja da vjeruje Tužilaštvu BiH da će do kraja istražiti ovaj slučaj. Na naš upit da li je ikada ranije traženo ponovo vještačenje nalaza Alise Mutap o tome da ona ima amneziju i da li je možda zahtijevano da nezavisni stručnjaci utvrde da li je amnezije bilo i ukoliko jeste, da li Mutap još uvijek ima tu dijagnozu, Memić kaže:

– Mi to ne možemo zahtijevati, ali imam pouzdane informacije da će se doći i do te faze, jer Tužilaštvo BiH vodi novu istragu i Alisa Mutap zna da će doći vrijeme kada će nezavisna komisija dati ocjenu o njenoj amneziji i da „ona tu pada“. Ja sam već rekao da mi je drago što ona čeka i što je u tom iščekivanju, jer i mi dugo čekamo pravdu i istinu. Drago mi je Tužilaštvo BiH opravdalo naše nade i svojim radom u ovom i preuzimanjem slučaja ubistva Davida Dragičevića vraća povjerenje javnosti u pravosuđe na državnom nivou, ističe Memić.

S druge strane, kaže otac ubijenog Dženana Memića, duže od pet godina odnos Tužilaštva Kantona Sarajeva niti prema njemu, niti prema ovom predmetu nije se promijenio. Muriz Memić je stoga i ovu priliku iskoristio da pozove glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Sabinu Sarajliju da ga konačno pozove na sastanak.

– Više puta sam slao zahtjev da me Sabina Sarajlija primi, nikada me nije primila. Čak me je jednom na drzak način i odbila kad sam htio da joj dam dokaze o ubistvu, ona je meni rekla „dostavite dokaze o smrti“. I ja sam sam njoj odnio smrtni list, nije me primila ni tada. Sabina Sarajlija je došla na tu poziciju zato što je podobna. Ja znam, a zna i ona da je samo tako mogla doći na tu poziciju da bi i dalje mogla skrivati ubice i evo ja je opet pozivam da me primi i da mi objasni, pošto ja nisam pravnik, kako sad hapse ove ljude, a prije pet godina ih nisu hapsili. Isto im se stavlja na teret što sam ja govorio 2016. godine, sad Državno tužilaštvo hapsi, a oni su govorili da nema elemenata. Evo nakon toliko godina ja još molim da me prime, jer još nisam imao ljudski odnos u Kantonalnom tužilaštvu ni sa Dalidom Burzić, a pogotovo Sabina Sarajlija, došla je tu da radi i ja mislim da me je trebala primiti, naglašava Muriz Memić.

Inače, otkako je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu o slučaju ubistva Dženana Memića uhapšene su tri osobe. Od februara ove godine u pritvoru su Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap koji se sumnjiče za organizirani krimina u vezi sa krivičnim djelom pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i protivzakonito posredovanje, a za Barića u vrijeme pisanja ovog teksta trebalo je biti odlučeno o eventulanom pritvoru.