Otac ubijenog Dženana

Muriz Memić šokiran snimkom iz Hitne pomoći: “Mi od početka tvrdimo da je Alisa lagala”

Muriz Memić 1

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, kaže da i dalje preslušava snimak koji otkriva brojne nepodudarnosti s iskazima policajaca koji su prvi bili na licu mjesta i koje je navodno zaustavila Alisa Mutap

Audiosnimak koji je danas objavio Avaz iz noći 8. februara 2016. godine kada je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć prijavljena nesreća na Ilidži u Velikoj aleji šokantan je i za porodicu Dženana Memića.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića u prvoj reakciji za Patriju kaže da i dalje preslušava snimak koji otkriva brojne nepodudarnosti s iskazima policajaca koji su prvi bili na licu mjesta i koje je navodno zaustavila Alisa Mutap.

„Na snimku se čuje kako je ona udarila u drvo. Mi od početka tvrdimo da je Alisa lagala i da je bila stabilna, a i policajac je rekao da je stabilna i komunikativna. Zašto nije odmah rekla da Dženan ležu tu. Čudno je i kako policajci nisu vidjeli da on leži. Nije to bila velika udaljenost“, kazao je Memić.

Ovaj snimak predat je Tužilaštvu BiH u okviru istrage za organizirani kriminal koja se vodi protiv više lica, a u pritvoru su otac Alise Mutap Zijad Mutap i Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga.

Memić je kazao da se i na snimku čuje kako je tek naknadno upućen poziv Hitnoj pomoći da ima još jedna povrijeđena osoba i da je riječ o teškim povredama.

„Riječ je o vremenskoj razlici od 10 minuta prema ovom snimku, to je što mi govorimo od početka da mu je barem pomoć ranije pružena“, kazao je Memić.

U Tužilaštvu BiH već su ispitani policajci DKPT-a koji su tu noć naišli sa službenim automobilom. Jedan od njih je fotografisao Dženana Memića, a tokom svjedočenja na Kantonalnom sudu u Sarajevu (suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću) ostalo je nejasno kada je Nebojša Veljović uspio uslikati položaj Dženana Memića.

„Puno je tu nepodudarnosti. Ne znamo kad je uslikan, ako je tek pronađen. Trebalo je njegov mobitel vještačiti. On je na sudu kazao da nije smio tužiocu reći da je slikao. Zašto nije smio reći, ako je to uradio kako je rekao da se vidi položaj u kojem je bio. Ja mogu slobodno reći da sumnjam u sve i u to da je neko prije znao da je Dženan tu. Da li je neko namjerno čekao da se pozove pomoć? Kako je moguće da iskusni policajci tako reagiraju, da ne pogledaju okolo“, kaže Memić.

Memić se danas kratko se osvrnuo i na jučerašnje ročište navodeći da „nakon pet godina je policajac u pritvoru“.

„Obruč se steže, i Dalida Burzić bi se trebala pripremiti bit će pitanja i za nju“, kazao je Memić.

Patria podsjeća na svjedočenja policajaca DKPT-a koji su tu noć bili u Velikoj aleji i pripadnika MUP KS od 02.11.2016. godine pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Kao svjedoci pojavili su se dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović koji su prvi bili na licu mjesta, kao i pripadnik MUP KS Velibor Ristivojević.

Prvi svjedok Hrvat odgovarajući na pitanje tužioca Merisa Ćate gdje je bio u noći 8. februara 2016. godine kazao da je sa kolegom obilazio dvije rezidencije u Velikoj aleji i kretali su se automobilom iz pravca Ilidže oko 22:35 sati.

“Odmah na početku zaustavila nas je djevojka. Zaustavili smo vozilo, otvorili prozor a ona je rekla: “Pomozite nam, udarilo nas je auto”. Bila je raščupana i krvarila je s lijeve strane. Izašli smo iz auta pogledali malo dalje vidjeli smo da leži momak. Ja sam prišao, dozivao ga ali nije reagirao. Pozvao sam šefa smjene obavijestio ga i on je pozvao MUP KS i Hitnu pomoć”, kazao je svjedok.

Svjedok se vratio do djevojke koja je govorila da će se onesvijestiti te je otvorio gepek od službenog automobila da sjedne uzeo podatke od nje i previo joj glavu. Svjedok je kazao da je djevojka imala dva telefona jedan je zazvonio pisalo je tata, a drugi je bio razbijen.

Za desetak minuta na lice mjesta stiže patrola MUP KS.

Prema tvrdnji svjedoka, Memić je ležao na stomaku i lijeva strana mu je bila na zemlji.

“S obzirom da je djevojka rekla da ih je udarilo auto nisam ga smio dirati.”

Svjedok je kazao da je bilo dosta stakla i komadića zelene boje te da je Hitna došla nakon skoro pola sata.

Tužilac Sead Kreštalica pitao je svjedoka da li je bilo u blizini drugih vozila na šta je kazao da nije.

Drugi svjedok Nebojša Veljović kazao je da je on upravljao automobilom kada su primjetili djevojku koja ih zaustavlja i govori: “Udarilo nas je auto velikom brzinom pomozite nam”.

Na pitanje tužioca gdje je ležao momak, svjedok je kazao na lijevoj strani na lijevom boku.

“Prišao sam momku, hroptio je. Bilo je bitno da diše. Oko glave i usta vidjela se krv”, kazao je svjedok koji je dodao da je bilo čudno što Hitne pomoći nema dugo s obzirom da ima i na Ilidži.

Nastavili su ispitivati djevojku o automobilu koji ih je udario i pokazala je da je otišao u pravcu Vrela Bosne.

Svjedok je kazao da je mobitelom slikao položaj tijela nastradalog jer se bojao da će se kasnije teško utvrditi kao i da to nije učinio MUP KS. Također je potvrdio da su na licu mjesta pronašli komade stakla i ostatke zelene boje kao od kita ili laka.

Na pitanje da li su utvrdili o kakvom je vozilu riječ, svjedok je kazao da nisu.

Treći svjedok bio je Velibor Ristivojević pripadnik MUP KS koji je došao na lice mjesta sa kolegom Elvedinom Bojom. Na pitanje šta su zatekli po dolasku na lice mjesta, svjedok je kazao da su zatekli jednu žensku i jednu mušku osobu na zemlji.

Svjedok je kazao da je povrijeđenog mladića okrenuo na bok kolega, a da je on uzimao podatke od Alise Mutap.

“Ležao je potrbuške i pomjerio ga je na bok”, kazao je svjedok koji je isto potvrdio kada je od člana Sudskog vijeća pitan o tome.

Povrijeđena djevojka, prema riječima svjedoka, rekla je da se radi o Alisi Mutap i Dženanu Memiću i da ih je udarilo vozilo.

“Nikakvog drugog detalja se nije sjećala. Zazvonio je telefon i pružila mi je telefon da se javim babi i da kažem šta se dogodilo. Predstavio sam se kazao da je bila saobraćajna nesreća. On je pitao gdje se nalazimo i jesmo li zvali Hitnu pomoć. On joj je rekao: “Ne sekiraj sve će biti uredu”. Na lice mjesta dolazi Hitna pomoć”, kazao je svjedok.

S prvim vozilom otišao je povrijeđeni Memić, a sa drugim Alisa Mutap.

Policajac Ristivojević je kazao da je ograđeno mjesto nesreće te su obezbijeđeni tragovi do dolaska uviđajne ekipe. Svjedok je kazao da misli da su povrede na Mutap bile s desne strane.