Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protesti ispred vstv-a

Muriz Memić: Tri i po godine ja govorim da je Dalida Burzić korumpirana

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz Memic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

„Tri i po godine ja govorim da je Dalida Burzić korumpirana, ovo je kraj pravosuđa“, kazao je Memić ukazavši na političke presude i odgovornost političara u BiH za stanje u pravosuđu

Za danas su ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) najavljeni protesti građana na koje je prije nekoliko dana putem društvenih mreža pozvao ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. Počelo je osiguravanje prostora ispred pravosudnih institucija, gdje stižu i prvi učesnici protesta, članovi grupe “Pravda za Davida”, javila je reporterka BHRT-a Amela Pokvić.

Protesti su najavljeni nakon što je web portal Žurnal objavio snimak koji predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju tereti za korupciju.

Na snimku se vidi kako Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše daje novac SIPA-inom inspektoru u zamjenu za Tegeltijinu pomoć.

Učešće u protestima najavio je i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića čija smrt nije razjašnjena ni nakon više od tri godine.

Memić je ranije rekao za BHRT da će na protest doći i aktivisti Grupe “Pravda za Davida”.

„Tri i po godine ja govorim da je Dalida Burzić korumpirana, ovo je kraj pravosuđa“, kazao je Memić ukazavši na političke presude i odgovornost političara u BiH za stanje u pravosuđu.

„Pozivam Gordanu Tadić da me primi i da mi kaže šta je sa mojim predmetom i zašto ovo radi. Organizovat ću uskoro svoje proteste da se smijeni Gordana Tadić. Dalida Burzić je davno potkovana, a Milan Tegeltija mora odstupiti“, kazao je Memić.