Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muriz Memić želi se obratiti zastupnicima u Skupštini KS

BiH

memic obiljezje (5)

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića obratio se Kolegiju Skupštine KS sa molbom da mu dozvole obraćanje na narednoj sjednici Skupštine KS koja će biti održana 7. maja. Na toj sjednici bit će razmatran Izvještaj o radu Tužilaštva Kantona Sarajevo za 2017. godinu na čijem je čelu glavna tužiteljica Dalida Burzić.

Kako Memić navodi u svojoj molbi on se želi obratiti zastupnicima i javnosti kako bi ukazao na nerad Tužilaštva u slučaju ubistva njegovog sina Dženana koje je nerasvijetljeno već više od dvije godine. Sarajevsko tužilaštvo slučaj je prvobitno vodilo kao saobraćajnu nesreću, zatim kao ubistvo po nepoznatom počiniocu, da bi ga ponovo prekvalifikovali u saobraćajnu nesreću i podigli optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića.

Podsjećamo, na Kantonalnom sudu u Sarajevu već drugu godinu vodi se postupak protiv Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanja dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića. Ovo je prvi put u historiji Tužilaštva KS ali i bh. pravosuđa da slučaj „saobraćajne nesreće“ zastupa osam tužilaca dodavši i samu glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić.

Uzimajući u obzir podatke koje je Burzić navela u svom izvještaju za 2017. godinu, da ovom Tužilaštvu nedostaje 10 tužilaca i da je zbog različitih razloga od 57 tužilaca njih 49 radilo u 2017. godini u četiri Odjela još je onda čudnije da je za samo jedan predmet uključila čak osam tužilaca uz njen nadzor.

Treba isto tako podsjetiti da je postupajući tužilac u ovom slučaju Meris Ćato podnio ostavku na mjesto tužioca i prešao u advokate. Njegov mandat prestao je 2. aprila ove godine. Uz Ćatu se na ovom predmetu najčešće pojavljivao tužilac Sead Kreštalica protiv kojeg je Memić podnio krivičnu prijavu zbog utjecaja na svjedoka Željka Karana i zloupotrebu položaja.

Memić je u svojoj prijavi koju je predao Federalnom tužilaštvu 19. aprila objasnio da je Kreštalica na ročištu koje je održano 23. marta 2018. godine Ljubi i Bekriji Seferoviću, u toku pauze razgovarao sa vještakom Karanom čemu je svjedočio zajedno sa svojom kćerkom Arijanom.

– Zatekli smo tužioca Kreštalicu Seada kako se obraća svjedoku dr. Karanu riječima: „Šta radiš, što tako svjedočiš“ na šta je svjedok vidno uznemiren odgovorio: „Pa reci mi ti kako ću, kako hoćeš ti“ uz to je mahao i mlatarao rukama. U neposrednoj blizini se nalazio i tužilac Mladen Furtula koji je primjetio da mi slušamo razgovor na šta je dao znak Kreštalici da prestane – navodi Memić.

Tužilac Furtula zvanično je preuzeo predmet od Ćate te se na posljednjim ročištima pojavljuje sa tužiteljicom Šeilom Heljić. Osim njih na ročišta je dolazila i tužiteljica Amina Ruždić.

Porodica Memić najavila je podnošenje krivičnih prijava protiv svih tužilaca na ovom predmetu, a osim već spomenutih to su još Aida Topalović, Ivana Petković i Dragan Slijepčević.

Također, indikativno je da je u 2017. godini Tužilaštvo KS ostalo bez pet tužilaca od kojih su četiri podnijela ostavku, a jedan otišao u penziju (Branko Šljivar). Tako su tužioci Jasmina Iftić, Jasmin Džaferović i Dejana Šućur dali ostavke i otišli u advokate, dok je i tužiteljica Deniala Šertović poznata po slučaju Pravda gdje je prvoosumnjičeni Alija Delimustafić također podnijela ostavku. Njen dalji angažman za sada je nepoznat.

Kako navodi Burzić u izvještaju, imenovano je šest novih tužilaca, a četiri su zbog bolovanja provela na radu manje od šest mjeseci, dvoje je odsustvovalo sa rada tri mjeseca, jedan tužilac suspendovan pa je tako u 2017. godini radilo 49 od 57 tužilaca. I pored tih kadrovskih problema, Burzić je osam tužilaca zadužila da zastupaju predmet Dženan Memić.

Isto tako, ovo je jedini ili jedan od rijetkih slučajeva kada Tužilaštvo i oštećeni/žrtva nisu na istoj strani. Porodica Memić od samog početka tvrdi da je istraga u ovom slučaju namjerno odvedena u drugom pravcu da bi se sakrila istina i počinioci ubistva njihovog sina i brata.