Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati svi učesnici Final Foura Eurolige u Beogradu

euroliga

Posljednji mečevi četvrtfinala Eurolige odigrani su danas. U neizvjesnom meču, moskovski CSKA savladao je Khimki u gostima 89:88 i konačnim rezultatom 3:1 u pobjedama izborio Final Four.

Uprkos fantastičnoj partiji jednog od najboljih europskih košarkaša današnjice, Rusa Alexeya Shveda koji je postigao 36 poena uz šut za tri poena 8/12, ekipa koju predvodi Georgios Bartzokas poražena je šutem Amerikanca Coryja Higginsa pet sekundi prije kraja.

Nešto manje uzbudljiv meč odigrali su Real Madrid i Panathinaikos, a kraljevski klub slavio je 89:82. Madriđani su dominirali tokom cijele utakmice, a ni dvocifrena pobjeda Panathinaikosa u posljednjoj četvrtini (22:11) nije bila dovoljna za preokret i odlazak u peti meč.

Luka Dončić još jednom je pokazao kako se radi o blistavom talentu, postigavši 17 poena, uz četiri troje, pet asistencija i četiri skoka.

Foto: euroleague.net

Nick Calathes, Mike James i Chris Singleton u poraženoj ekipi kombinovano su postigli čak 57 poena, ali izostao je učinak Jamesa Gista koji je meč završio sa samo dva poena.

Od jučer su poznata još dva učesnika Final Foura, a radi se o ekipama litvanskog Žalgirisa, koji je iznenadio favorita Olympiakos, i turskog Fenerbahcea koji je bez većih problema opravdao ulogu favorita protiv Baskonije.

U emotivnom intervjuu poslije meča, trener Žalgirisa i legendarni litvanski košarkaš Šarunas Jasikevičius pohvalio je svoju ekipu i kazao kako je ponosan što je konačno napravio veliki rezultat sa klubom iz svog matičnog grada, Kaunasa.

Foto: euroleague.net

Žalgiris je na krilima Pangosa i Ulanovasa koji su postigli 21, odnosno 20 poena, savladao favoriziranu grčku ekipu predvođenu Spanoulisom, rezultatom 101:91.

Tako će se litvanski tim naći na Final Fouru Eurolige nakon dugih 19 godina.

Fener je u drugom jučerašnjem meču u gostima rezervisao kartu za finalni dio turnira pobijedivši Baskoniju sa 92:83. U timu Željka Obradovića, najefikasniji je bio Marko Gudurić sa 22 poena, dok je kod poraženih najbolju partiju pružio Francuz Vincent Poirier koji je briljirao tokom cijele serije. Upisao je 14 poena i pet skokova.

Ovogodišnji Final four Eurolige će se održati u beogradskoj Kombank Areni od 18. do 20. maja. Snage će prvog dana odmjeriti CSKA i Real Madrid, te Fenerbahce i Žalgiris.