Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo odbrane BiH

Murphy i Helez potpisali Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima

zukan helez michael murphy
Foto: MOBiH

Ambasador Murphy naglasio je da je sretan što je došlo do realizacije Plana koji je izrađen zajedničkim snagama

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy potpisali su danas Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima, između Vlade SAD-a i Ministarstva odbrane BiH.

Helez je poželio dobrodošlicu ambasadoru Murphyju, kazavši da mu je drago što je lično došao da potpiše Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima u MO i OSBiH. Naglasio je da je Murphy na taj način još jednom potvrdio opredijeljenost SAD-a napredovanju BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

-Bosna i Hercegovina prolazi kroz jedno važno, možda i prelomno razdoblje na vanjskopolitičkom ali i unutrašnjem planu. U martu smo zvanično informisani o otvorenim pristupnim pregovorima za članstvo BiH u Evropskoj Uniji. Pogoršana sigurnosna situacija u svijetu i ratna dešavanja, podstakla su Evropu da vodi više računa o svom prostoru. U taj prostor spada i Bosna i Hercegovina koja je po mnogo čemu specifična. Vjerujem da ćemo osnažiti i prilike za naše članstvo u NATO savezu, jer na operativnom nivou, BiH slovi za jednog od najaktivnijih NATO partnera, a što je potpuno u skladu s našim statusom učesnika u Akcionom planu za članstvo (MAP) – kazao je Helez, dodavši da je naša zemlja u ovoj godini domaćini tri važna NATO događaja.

Ambasador Murphy naglasio je da je sretan što je došlo do realizacije Plana koji je izrađen zajedničkim snagama.

-Puno truda i rada je uloženo u izradu Plana razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima između Vlade SAD-a i MO BiH, zahvalan sam svima koji su radili na izradi i omogućili današnje potpisivanje. Svi smo svjesni nedostatka ljudskih resursa, zato je neophodno napraviti promjene koje bi mlade ljude privukle u OSBiH. Nadam se da će se kroz implementaciju ovog Plana to i desiti – kazao je Murphy.

Murphy je na kraju sastanka još jednom podcrtao da SAD pružaju punu podršku našoj zemlji na putu u NATO savez, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.