Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osvojio četvrti mandat

Ko je Robert Fico, premijer Slovačke koji je upucan

robert fico
Foto: Screenshot/ YouTube

Fico je u septembru boravio u Banjaluci gdje se sastao sa Dodikom koji mu je tada zaželio sreću na izborima

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je danas u Handlovi gdje se održavala sjednica Vlade. Fico je, podsjećamo, pobijedio na izborima u oktobru 2023. godine i tako osvojio četvrti mandat kao premijer.

Inače, tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vješto igrao između proevropskih “mainstream” i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promijeni kurs u zavisnosti od javnog mnijenja ili promijenjene političke realnosti, piše N1.

Svoju karijeru je gradio na obiećanjima o boljem životnom standardu u državi koja tek polako sustiže zapadnu Evropu i gdje mnogi imaju relativno lijepa sjećanja na prošlost komunističkog doba.

Fico je u protekle četiri godine zauzeo ipak ekstremnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritikovao je sankcije Rusiji i prijetio da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO-a za Ukrajinu.

Fico i Orban

Fico, za koga analitičari navode da mu je inspiracija mađarski premijer Viktor Orban, u svojim govorima je navodio da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi te zbog toga bi i obustavio pomoć Ukrajini. Zapadni saveznici i Ukrajina kažu da bi zaustavljanje vojne pomoći Kijevu samo pomoglo Rusiji.

“Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda”, rekao je Fico Reutersu u jednom intervjuu.

Fico je također kritikovao liberalnu predsjednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu, koja ga je tužila zbog širenja laži o njoj. Različite protivnike i nevladine organizacije označio je da slijede upute američkog finansijera Georgea Sorosa.

Biografija i političko djelovanje

Rođen u radničkoj porodici, Fico je diplomirao pravo 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji.

Nakon pada komunističke vlasti 1989. radio je kao državni advokat, osvojio je mjesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao je Slovačku na Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijaldemokratiju od 1999. godine nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

Dodik čestitao na pobjedi u oktobru

“Čestitam Robertu Ficu i partiji SMЕR-SSD pobjedu na izborima. Uvjeren sam da možete formirati novu vladu Slovačke”, poručio je u oktobru predsjednik bh. entieta Republika Srpska Milorad Dodik.

“Sa vama kao premijerom koji ima podršku naroda Slovačke, ona će nastaviti putem napretka i razvoja u budućnosti. Nadam se i dobroj ekonomskoj i svakoj drugoj saradnji naše dvije prijateljske zemlje”, istakao je Dodik na društvenoj mreži X.

Fico je u septembru boravio u Banjaluci gdje se sastao sa Dodikom koji mu je tada zaželio sreću na izborima.