Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki ambasador u BiH

Murphy podržao građane u borbi za vodopad Bliha: “Zabrinjavajuće je šta se događa”

murphy bilha
Foto: Screenshot/ X

Mještani više sela kod Sanskog Mosta se već godinama suočavaju s brojnim problemima zbog širenja rudokopa na kojima mrki ugalj eksploatiše firma „Lager“ iz Posušja

Michael J. Murphy, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, danas je posjetio općinu Sanski Most i vodopad Bliha.

Pozvao je sve koji se nađu u blizini da posjete ovo mjesto, kako ga je nazvao, jedno od mnogih čuda bh. prirode.

-Ono što se zbiva oko vodopada u zaštićenoj zoni je zabrinjavajuće. Radi se o privatnom preduzeću koje vrši iskopavanje uglja, koje to čini na način da šteti lokalnim zajednicama, zagađuje vode, krši vlastite ugovore o koncesiji i čini to van obima dozvoljenih radova – kaže ambasador Murphy dodajući da se danas sastao s aktivistima organizacije “Život na uglju” koja se bori da zaštiti prirodu.

-Mi ih s ponosom, podržavamo u njihovim nastojanjima – dodao je Murphy.

Podsjećamo, mještani više sela kod Sanskog Mosta se već godinama suočavaju s brojnim problemima zbog širenja rudokopa na kojima mrki ugalj eksploatiše firma „Lager“ iz Posušja. Mještani se žale kako su im ugrožene poljoprivredne parcele na koje se, kako tvrde, odlaže jalovina i pokrivka, te su mišljenja kako je zbog rudnika u potpunosti ugrožena poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane. I u proteklom periodu su mještani Fajtovaca, Modre, Naprelja, Skucanog Vakufa i okolnih sela u nekoliko navrata su organizovali protestna okupljanja.