Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ambasador

Murphy: Svi zvaničnici u BiH imaju odgovornost da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici

Foto: Fena

Sjedinjene Države, kako je rekao, pozivaju političke lidere Bosne i Hercegovine da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995

Ambasador Sjedinjenih Američkih država Michael Murphy poručio je da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD-a, te da su činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima.

U video zapisu povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, ambasador Murphy navodi da će sutra prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog historijskog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelo čovječanstvo. Na ovaj dan, kao i uvijek, narod Sjedinjenih Država izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi, kako je rekao, žalimo s vama.

-Sjedinjene Države opredijeljene su da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. jula. Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju ličnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila lako dostupna svima u svijetu – istakao je američki ambasador.

Podvlači da mu je čast što će se sutra specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, specijalni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te ambasador za međunarodne vjerske slobode pridružiti delegaciji SAD-a u Potočarima. Učešće ovih zvaničnika pokazuje da je, kako je poručio, Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD.

-Oni su u posjeti Bosni i Hercegovini da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici. Činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno su utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima. Zvaničnici BiH na svim nivoima imaju institucionalnu i pravnu odgovornost da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu da podučavaju buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalima, te traganje za pravdom koz istrage i procesuiranje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama – naglasio je ambasador Murphy.

Sjedinjene Države, kako je rekao, pozivaju političke lidere Bosne i Hercegovine da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995.

Kako je dodao, svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države i dalje su opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi daju svoju podršku, rekao je ambasador Murphy u video poruci, saopćeno je iz američke ambasade u BiH.