Mušić: Parlament FBiH sutra nastavlja rad u mirnijem ambijentu

BiH

dom naroda pfbih4

Dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će nastavljeno sutra u “mirnijem ambijentu” – izjavio je to poslanicima predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić, navodeći da se “ne forsira” daljnji rad današnjeg zajedanja nakon što je Klub poslanika Saveza za bolju budućnost donio odluku da ne učestvuje u razmatranju tačaka dnevnog reda.

Poslanici ovog stranačkog kluba su, poslije utvrđivanja dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma, održali sjednicu na kojoj su zaključili da će biti suzdržani prilikom izjašnjavanja ako Predstavnički dom nastavi zasjedanje.

Takav zaključak donesen je, kako je rekao predsjednik stranačkog kluba Nasir Beganović, zbog “politički motiviranog procesa, pritisaka na brojne ljekare i ataka na predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića”.

– Mi ovdje ne dovodimo u vezu niti jednog predsjednika stranaka SDA, HDZ, DF, SDP niti njihove politike, već govorimo o opće poznatim činjenicama i o jednom klanu s opasnim namjerama koje mogu proizvesti teške probleme i u Federaciji i BiH – rekao je Beganović u obraćanju poslanicima nakon što je održana sjednica Kluba SBB-a.

Poručio je “svim onima koji će nakon ovoga s razlogom otvoriti pitanje stabilnosti koalicije i njene efikasnosti” da “sami razmisle kome i zašto Radončić treba u pritvoru, a ne na slobodi da svojom pozitivnom energijom i znanjem pomogne u ekonomskom spasu zemlje”.

SBB sa SDA i Koalicijom predvođenom HDZ-om čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji se prema utvrđenom dnevnom redu sutra treba izjasniti o tri prijedloga zakona – o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH, o nedopuštenom oglašavanju i o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi.

Predloženo je, između ostalog, razmatranje Strategije upravljanja dugom 2016. – 2018. godine, koju je utvrdila Vlada FBiH, jer Zakonom o dugu u FBiH nisu definirani ciljevi upravljanja dugom, niti je ranije postojala zvanična strategija za upravljanje dugom FBiH.