Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muslimani obilježavaju Lejletu-l-Berat – noć kad se određuje ljudske sudbine

begova dzamija

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-Berat, noć kada uzvišeni Allah dž.š. određuje ljudske sudbine za narednu godinu.

Riječ je o 15. mubarek noći Ša'bana, osmog mjeseca po hidžretskom kalendaru, koji je jedan od najodabranijih mjeseci, a mnogi ga zovu i el-šehru-l-mu'azam, veličanstveni mjesec.

Lejletu-l-Berat podsjeća muslimane na skori dolazaka Ramazana, kako bi se duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete.

Muslimani kažu da je Lejletu-l-Berat noć kada meleci pišu u Levhi mahfuz za godinu buduću, šta će se desiti, ko će se roditi, ko će umrijeti u toj godini, koliko će kome nafake doći, ko je upisan među dobre, a ko među griješne robove.

“Te noći Allah dž.š. pošalje meleka koji govori od akšama do zore: “O vi Allahovi robovi, ima li iko da se kaje na svojim grijesima, da mu se pokajanje primi? Da mu se ispuni dova ove mubarek noći?”

Tim povodom Hazrti Alija r.a. preonosi od Poslanika s.a.v. da je rekao:

“Kada nastupi petnaesta noć mjeseca Šabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj pita:

“Traži li neko oprosta, pa da mu oprostim, traži li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve do pojave zore”. (Ibn Madže)